Дървета и храсти12 март 2009

Колбасенето дърво - Kigelia pinnata

Създадено от gradinar
четвъртък 12 март 2009 - 12:42:28

IMG_8480.jpg Kigelia_pinnata.jpg Kigelia_pinnata1.jpg Kigelia_pinnata2.jpg

img_8480.jpgКолбасенето дърво (Kigelia pinnata) принадлежи на семейството на Бигнониевите растения (Bignoniaceae), които се отличават с красиви и необичайни цветове. В това отношение кигелията не прави изключение. Нейните оригинални цветове, подобни на огромни алени лалета или камбанки висят по три на грозд и се отварят само през нощта, издавайки доста неприятен мирис. Миризмата на мърша е обаче сигнал за атака от страна на прилепите, за които нектарът скрит в цветовете на кигелията е истинско лакомство, а той никък не е малко - по 1 чаена лъжичка на цвят. Два-три дни след посещението на прилепите, на мястото на цветовете се образуват завързи.

Огромните плодове (до половин м дълги, 10 см широки и тежки няколко килограма), които висят от клоните на дълги дръжки, по форма наподобяват салами и кремвирши, откъдето идва и популярното име на растението - колбасено дърво. Местното население го нарича още "мопорото", което означава дебела овча опашка и се дължи факта, че за африканците овцете са по-познати от колбасите. Независимо от изкусителния си вид тези плодове не стават за храна на човека. За сметка на това с тях добре си похапват хипопотамите, жирафите и местните маймуни.
Коментари Виж ощесъздай pdf с тази новина  изглед за печат

Автор: Михаил Петров
Преглеждания: 1862
Прочетено: 7565 пъти
Коментари чрез Facebook

Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на активен линк към източника е незаконно.
Copyright © 2007 cvetq.info. Всички права запазени.
Theme by Xen