Декоративно-цъфтящи11 юли 2008

Абутилон (Стаен клен) - Abutilon

Създадено от gradinar
петък 11 юли 2008 - 15:54:14
abutilon-megapotamicum.jpg abutilon.jpg abutilon_megapotamicum.jpg plant_abutilon_megapotamicum_1_80.jpg abutilon_cluster.jpg


abutilon.jpgСемейство: Слезови - Malvaceae


Произход: Южна Америка


Абутилонът е вечно зелено дърво с едри кленовидни зелени или пъстри листа. Цветовете му са с форма на камбанки в бяло, жълто, розово, оранжево или червено. Има и видове с двуцветни камбанки. Растението цъфти от април до септември, а при стайна температура 10о - 15оC цъфтежът продължава и зимата. За да цъфти обилно, саксията трябва да му е малко тясна.

Абутилонът е бързо растящо растение. Трябва редовно да се подрязва, за да цъфти обилно, да се разклонява и да придобие хубава форма.

Добре е лятото да се изнася навън.

Абутилонът е известен като стаен клен заради приликата във формата на листата. Той е дребен храст или дръвче с крехки стъбла и мъхести листа, които при различните сортове са зелени или изпъстрени на ивици или петна. Особено очарователен е, отрупан с цветове – жълти, оранжеви, червени, бели, розови.
Коментари Виж ощесъздай pdf с тази новина  изглед за печат

Автор: Михаил Петров
Преглеждания: 1011
Прочетено: 11928 пъти
Коментари чрез Facebook

Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на активен линк към източника е незаконно.
Copyright © 2007 cvetq.info. Всички права запазени.
Theme by Xen