Декоративно-цъфтящи11 юли 2008

Абутилон (Стаен клен) - Abutilon

Създадено от gradinar
петък 11 юли 2008 - 15:54:14
abutilon-megapotamicum.jpg abutilon.jpg abutilon_megapotamicum.jpg plant_abutilon_megapotamicum_1_80.jpg abutilon_cluster.jpg


abutilon.jpgСемейство: Слезови - Malvaceae


Произход: Южна Америка


Абутилонът е вечно зелено дърво с едри кленовидни зелени или пъстри листа. Цветовете му са с форма на камбанки в бяло, жълто, розово, оранжево или червено. Има и видове с двуцветни камбанки. Растението цъфти от април до септември, а при стайна температура 10о - 15оC цъфтежът продължава и зимата. За да цъфти обилно, саксията трябва да му е малко тясна.

Абутилонът е бързо растящо растение. Трябва редовно да се подрязва, за да цъфти обилно, да се разклонява и да придобие хубава форма.

Добре е лятото да се изнася навън.

Абутилонът е известен като стаен клен заради приликата във формата на листата. Той е дребен храст или дръвче с крехки стъбла и мъхести листа, които при различните сортове са зелени или изпъстрени на ивици или петна. Особено очарователен е, отрупан с цветове – жълти, оранжеви, червени, бели, розови.


Някои видове:
Abutilon megapotamicum variegatum – с листа с бели и жълти петна, и цветове – двуцветни камбанки – в жълто и пурпурно
Abutilon hybridum – израства като кичесто дръвче с височина около
1,5 м. Има и вариетет с почти бели листа.
Abutilon striatum thompsonii – достига височина около 1,5 м. Листата му са с жълти петна и, за разлика от тези на другите абутилони, са гладки, без власинки.
Пъстролистните сортове цъфтят по-оскъдно. Цъфтежът спира през зимата, както и при твърде възрастни растения. Короната се формира чрез редовно подрязване, а на крехкото стъбло е добре да се осигури опора.

Отглеждане и грижи:
През зимата му се осигурява период на покой на светло и хладно място - около 10-15 С. Поливането се свежда до минимум, ако е студено. Торенето се спира. През пролетта се пресажда в хранителна градинска пръст.

Абутилонът се нуждае от много слънце. През лятото е добре да се изнесе навън. Трябва да се полива щедро, да се тори всяка седмица, да се подрязва и да се пази от листните въшки. Ако обаче остане в стаята, трябва да се оросява като се пазят цветчетата от намокряне.

Добре е да се подновява през няколко години, чрез вкореняване на полувдървени резници във вода или мокър речен пясък.

Съвет: За да цъфти напролет подрежете смело.

Опасности:

- Сух въздух;

- Засушаване на почвата;

- Преполиване.

Във всички тези случаи започват да опадват листата, цветовете, пъпките.


Вредители:

- Листни въшки;

- Белокрилки;

- Акари.

Мерки за борба – махат се много поразените части на растението, измива се със сапунена вода, пръска се със съответен препарат.Как да го посеем:

1. Семената на абутилона трябва да се засеят в тая почва, в която ще растат и занапред.

Субстрата трябва да бъде лек и достатъчно хранителен. Добре е в универсалната почва да прибавите смес за кактуси и вермикулит. Пропорции - на око. Може вместо вермикулит да се добави пясък, но субстрата ще стане тежък и лошо въздухопроводим. За семената е много важно въздухо-влагопроводима и хранителна почва.


2. Навлажнете почвата в саксията, сложете семената, посипете с почва, но не натискайте силно. Може да сложите по 3 семенца от вид в саксия за разсад, защото, първо-не всички могат да поникнат. Второ - когато поникнат и разберете нужен ли ви е точно тоя цвят, тогава може да разсадите, пресадите и прехвърлите.


3. След посева захлупете с бутилка или прозрачен найлонов плик. Поставете на топло място, не на перваза, но и не на парното. Нормално топло, 22-25С. Когато поникнат семената (от 3 до 7-10 дни), почакайте да "изправят главички" и махнете плика/бутилката. Покриването е нужно само за това, да се съхрани влажността в почвата така, че семената да не се засушат или преполеят.


4.Това е много важен момент. Посевът може бързо да се пресуши, но не е изключено и да се преполее. Ако не сте съвсем уверени в своите възможности равномерно и регулярно да поливате поникналите стъбълца, по-добре ги оставете по-дълго под бутилката.

Хубаво е да се доосветяват, защото без светлина бързо ще се издължът.


5. Когато се появят 2-3 настоящи листенца, може да започнете по малко да торите. Отначало N=P=K. Веднъж на 10 дни. При появата на пъпки - тор с повишено съдържание на фосфор и калия. Също веднъж на 10 дни. Не се увличайте в концентрацията на тора. Спазвайте указанията на инструкцията.


6. Прехвърлете в по-голяма саксия само при належаща нужда. Абутилоните цъфтят и в малки саксии.


Очаквайте пищно и буйно цъфтене след втората година, до тогава ще цъфтят не толкова обилно.


7. Подкастряйте след първата година, през пролетта


Коментарисъздай pdf с тази новина  изглед за печат

Автор: Михаил Петров
Преглеждания: 22539
Прочетено: 11542 пъти
Коментари чрез Facebook

Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на активен линк към източника е незаконно.
Copyright © 2007 cvetq.info. Всички права запазени.
Theme by Xen