Декоративно-цъфтящи11 юли 2008

Агапантус (Декоративна лилия) - Agapanthus

Създадено от gradinar
петък 11 юли 2008 - 16:16:21
Agapanthus.jpg Agapanthus_africanus.jpg Agapanthus_africanus1.jpg Agapanthus_africanus2.jpg


agapanthus.jpgЛатинско наименование: Agapanthus или декоративна лилия

Произход: Родина на растението е Южна Африка

Семейство: Лилиеви

Листа: Агапантусът е едно от най-бързорастящите цветя, така че ако искате да си го отглеждате в домашна обстановка, трябва да изберете младо растение. Има дълги дръжки и изящни дълги листа в наситенозелено.

Цветове и цъфтеж: Съцветията му са като облачета, кацнали на върха на дългите стъбла. Състоят се от множество дребни камбанки и имат наистина много нежен вид. Цветовете варират от бяло до люляково.

Агапантусът расте изключително бързо и затова за отглеждане като стайно растение са подходящи само младите растения. Съцветието е овално, с нежни камбаноподобни бели или сини цветове.


Името Агапантус е с гръцки произход и означава “любовно цвете”, други популярни имена са Африканска лилия и Нилска лилия. /Друг въпрос е защо, при положение че Нил няма нищо общо с естествените находища на растението, които са около нос Добра надежда в Южна Африка/. Пренесено е в Европа през 17 век от първите преселници – първи е представен Agapanthus africanus през 1679г. През 1940 от Луис Палмър е създадена групата Хедборн хибриди, голяма част от които са напълно студоустойчиви в Европа. Тези хибриди се характеризират с изключително големи листа и цветове с размерите на футболна топка.

Отглеждане и грижи:

Светлина:
При липса на достатъчно светлина вашият агапантус може и да бъде нападнат от вредители.


Поливане:
Нуждае се от много вода, но особеното при агапантуса е, че почвата трябва да изсъхне напълно преди следващото поливане.


Пресаждане:
Пресажда се в периода февруари-април в градинска пръст, примесена с много глина.

Място:
Растението обича осветените места. И не само през лятото. Тогава трябва да го поставите на слънчево и топло място. Светлина трябва да достига до него и през зимата. Единствената разлика е в температурата, която тогава трябва да е ниска - 1-2 градуса. Между другото, ако не предоставите достатъчно светлина на растението, то ще бъде нападнато от вредители.

Размножаване:
Размножаването не е много лесно. Извършва се чрез разделяне.

Поливане:
Поливането при агапантуса не е сложно. Растението обича водата и има нужда от обилно и редовно поливане. Но внимавайте да не прекалите. Преди следващото поливане е най-добре да пипнете с ръка почвата и ако е засъхнала, едва тогава да сипвате вода.

Почва:
Градинска пръст, смесена с малко глина. Най-добре е да се пресажда в периода февруари-април.


Коментарисъздай pdf с тази новина  изглед за печат

Автор: Михаил Петров
Преглеждания: 2141
Прочетено: 9941 пъти
Коментари чрез Facebook

Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на активен линк към източника е незаконно.
Copyright © 2007 cvetq.info. Всички права запазени.
Theme by Xen