Декоративно-цъфтящи11 юли 2008

Агапантус (Декоративна лилия) - Agapanthus

Създадено от gradinar
петък 11 юли 2008 - 16:16:21
Agapanthus.jpg Agapanthus_africanus.jpg Agapanthus_africanus1.jpg Agapanthus_africanus2.jpg


agapanthus.jpgЛатинско наименование: Agapanthus или декоративна лилия

Произход: Родина на растението е Южна Африка

Семейство: Лилиеви

Листа: Агапантусът е едно от най-бързорастящите цветя, така че ако искате да си го отглеждате в домашна обстановка, трябва да изберете младо растение. Има дълги дръжки и изящни дълги листа в наситенозелено.

Цветове и цъфтеж: Съцветията му са като облачета, кацнали на върха на дългите стъбла. Състоят се от множество дребни камбанки и имат наистина много нежен вид. Цветовете варират от бяло до люляково.

Агапантусът расте изключително бързо и затова за отглеждане като стайно растение са подходящи само младите растения. Съцветието е овално, с нежни камбаноподобни бели или сини цветове.


Името Агапантус е с гръцки произход и означава “любовно цвете”, други популярни имена са Африканска лилия и Нилска лилия. /Друг въпрос е защо, при положение че Нил няма нищо общо с естествените находища на растението, които са около нос Добра надежда в Южна Африка/. Пренесено е в Европа през 17 век от първите преселници – първи е представен Agapanthus africanus през 1679г. През 1940 от Луис Палмър е създадена групата Хедборн хибриди, голяма част от които са напълно студоустойчиви в Европа. Тези хибриди се характеризират с изключително големи листа и цветове с размерите на футболна топка.
Коментари Виж ощеLAN_NEWS_24  изглед за печат

Автор: Михаил Петров
Преглеждания: 2363
Прочетено: 9953 пъти
Коментари чрез Facebook

Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на активен линк към източника е незаконно.
Copyright © 2007 cvetq.info. Всички права запазени.
Theme by Xen