Екзотични плодове и зеленчуци25 януари 2009

Доматено дърво - Tamarillo, Cyphomandra betacea

Създадено от gradinar
неделя 25 януари 2009 - 10:06:11

Cyphomandra_betacea.jpg Cyphomandra_betacea1.jpg Cyphomandra_betacea3.jpg Cyphomandra_betacea4.jpg Cyphomandra_betacea2.JPG

cyphomandra_betacea.jpgНаричат го домат, поради поразителната му прилика на плодовете му с плодовете на обикновения домат. Известно е също така като тамарило или цифомандра. Приликата им не се изчерпва само с плодовете. И двете растения се отнасят към семейство картофени или барбойни (Solanaceae), произхождащи от Южна Америка. Там цифомандрата се отглежда от пируанските индиянци. Днес се култивира и в тропическите области на Нова Зенландия, Канарските острови, Мадейра и Ява. През последните години се среща по средиземноморието, та дори и у нас - като опитно растение в научни институти, а като екзотика - от много любители. При нашите климатични условия вирее като контейнерно растение в закрити помещения. Засадена в големи саксии. Издържа до 25 градуса по фаренхайт или 3 градуса по целзий. То е едно изключително бързо развиващо се растение, храст или дърво. Достига до височина 20 фута.

Изисква много вода и добро отводняване (задържането на вода ще убие растението само за няколко дни), широко помещение с южно изложение и повече светлина. През лятото растенията могат да се изнасят на терасата или в градината на открито. Обича защитено от вятъра място, защото клонките са крехки и цветовете може да отпадат.
Коментари Виж ощесъздай pdf с тази новина  изглед за печат

Автор: Михаил Петров
Преглеждания: 1755
Прочетено: 15226 пъти
Коментари чрез Facebook

Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на активен линк към източника е незаконно.
Copyright © 2007 cvetq.info. Всички права запазени.
Theme by Xen