Екзотични плодове и зеленчуци25 януари 2009

Доматено дърво - Tamarillo, Cyphomandra betacea

Създадено от gradinar
неделя 25 януари 2009 - 10:06:11

Cyphomandra_betacea.jpg Cyphomandra_betacea1.jpg Cyphomandra_betacea3.jpg Cyphomandra_betacea4.jpg Cyphomandra_betacea2.JPG

cyphomandra_betacea.jpgНаричат го домат, поради поразителната му прилика на плодовете му с плодовете на обикновения домат. Известно е също така като тамарило или цифомандра. Приликата им не се изчерпва само с плодовете. И двете растения се отнасят към семейство картофени или барбойни (Solanaceae), произхождащи от Южна Америка. Там цифомандрата се отглежда от пируанските индиянци. Днес се култивира и в тропическите области на Нова Зенландия, Канарските острови, Мадейра и Ява. През последните години се среща по средиземноморието, та дори и у нас - като опитно растение в научни институти, а като екзотика - от много любители. При нашите климатични условия вирее като контейнерно растение в закрити помещения. Засадена в големи саксии. Издържа до 25 градуса по фаренхайт или 3 градуса по целзий. То е едно изключително бързо развиващо се растение, храст или дърво. Достига до височина 20 фута.

Изисква много вода и добро отводняване (задържането на вода ще убие растението само за няколко дни), широко помещение с южно изложение и повече светлина. През лятото растенията могат да се изнасят на терасата или в градината на открито. Обича защитено от вятъра място, защото клонките са крехки и цветовете може да отпадат.


През лятото растенията цъфтят непрекъснато, като от цветовете се разнася приятно благоухание подобно на лимон. Те са дребни и нямат декоративна стойност. Короната през цялата година е отрупана едновременно с току що образувани плодчета с наедрели зелени и зреещи в различна фаза така че винаги имате готови за консумация. Цифомандрата достига внушителните си размери благодарение на характерния за нея буен растеж. Много оригинални са сърцевидните листа, които наподобяват листата на слънчоглед. Достигат до 25 см дължина и 20 см ширина, а може би и повече. Масовият цъфтеж е през Май. След което постепенно намалява, но продължава през цялата година, и във въздуха винаги се чувства приятният парфюмен аромат. Разбира се най-голям интерес представляват плодовете, освен, че са декоративни, те са и много вкусни. Поради сладостта си, те по-скоро наподобяват плод на овощно дръвче, а не на зеленчук. Консумират се пресни и преработени. Когато се консумира пресен, плодът се срязва на половина и се издълбава с лъжичка без кожицата. Плодовете съдържат витамин А, витамин С и са богати на витамин Е и желязо. По форма са продълговати, дълги до 5-6 сантиметра. А на тегло достигат до 80-100 гр. Започват масово да узряват през Октомври. Салатата от тях не е типична за българската кухня, защото сладни, и има леко парфюмен аромат. Затова пък от тях можете да приготвите сладка, конфитюри и мармалади с минимално количество захар и без ароматизиращи подправки.

Размножаване - обикновенно чрез семена, но е възможно и вегетативно. Може да се вземат семена от добре узрели плодове. Семената никнат бързо и разсада обикновено показва много енергичен растеж. Времето за покълване тъй като се отглеждат стайно, не е от особенно значение. Семената се покълват в парници, обикновено рано на пролет като обикновения домат, при температура 22-25 градуса целзий. Поникват в рамките на 3-4 седмици. След месец пикирайте растенията в саксии, по-големички. И за сезона може да се наложи да се прехвърлят в по-големи саксии няколко пъти. И при последното прехвърляне съдът трябва да е с диаметър не по-малко от 50-60 см и дълбочина 70. Много красиво стоят в дървени саксии, наподобяващи каци. Растенията получени от семена започват да цъфтят най-рано след 18-20 месеца. Цифомандрата лесно се размножава и вегетативно. Резникът трябва да има поне 3-4 листа. Добре е да отстраните по-голяма част от листната петура. За да намалите изпаряваната площ. Най-бързо резниците се вкореняват във вода, която не се сменя, а се долива. Корените се появяват за 15-20 дни, в зависимост от температурата. Ценното на този начин е, че растението зацъфтява още първата година.

Грижи - обича богата на органични вещества торово-почвена смес. Поливайте редовно и умерено. През 2 седмици в поливната вода размивайте по-малко естествени торове. Ако нямате прибавяйте в саксията прегоряла листовка от широколистни горски видове. Може да използвате и химически торове, растворени във вода, азотни, фосфорни и калиеви, или течни торове за саксийни видове. Тамарилото се напада силно от листни въшки "белокрилка". Може да се използва инсектицид от агроаптека или екологични методи - отвара от изсушени стъбла и цветове на кукуряк. Ефектът е висок, когато цветът на отварата е светло кафяв. Други изпитано средство е цигарената вода.

Мнения от Форума

С големи благодарности на "zamakat" и другите потребители от форума!


Коментарисъздай pdf с тази новина  изглед за печат

Автор: Михаил Петров
Преглеждания: 11677
Прочетено: 15292 пъти
Коментари чрез Facebook

Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на активен линк към източника е незаконно.
Copyright © 2007 cvetq.info. Всички права запазени.
Theme by Xen