Орхидеи и Бромелиеви24 януари 2009

Билбергия - Billbergia tessmannii

Създадено от gradinar
събота 24 януари 2009 - 13:34:34

Billbergia.jpg Billbergia1.jpg Billbergia2.jpg Billbergia3.jpg Billbergia4.jpg

billbergia1.jpgBilbergiya - принадлежи към семейството Bromelievyh. Това семейство е едно от най-екзотичните стайни растения. Сред 46-родове и 2100 вида Billbergia могат да бъдат намерени както като наземни и скални (отглеждането върху скали), така и тревисти растения. Някой от тях се намират и извън тропическите области на Америка и Западна Африка.

Достига на височина 40 - 60 см. Листата и са изправени, теснолинейни, твърди, зелени, понякога назъбени по краищата, понякога не. Образуват листна розетка, която не при всички билбергии е плътна. Цветовете са изключително атрактивни. Те растат на гроздове върху дълги изправени или увиснали стебла, стърчащи над листата. Брахтеите са ярко оцветени и често контрастират с цветовете. Цветовете и брахтеите са дълготрайни. Растението цъфти един единствен път и рядко живее повече от 3 години. След прецъфтяването обикновено умира. Преди това встрани от основата на розетката се появяват нови розетки. Когато станат достатъчно големи, за да могат да се отделят, без да се наранят (13 - 15 см), трябва да се извадят и да се засадят поотделно.
Коментари Виж ощесъздай pdf с тази новина  изглед за печат

Автор: Михаил Петров
Преглеждания: 699
Прочетено: 12872 пъти
Коментари чрез Facebook

Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на активен линк към източника е незаконно.
Copyright © 2007 cvetq.info. Всички права запазени.
Theme by Xen