Новина: : Билбергия - Billbergia tessmannii
(Категория: Орхидеи и Бромелиеви)
Публикувано от gradinar
събота 24 януари 2009 - 13:34:34


Billbergia.jpg Billbergia1.jpg Billbergia2.jpg Billbergia3.jpg Billbergia4.jpg

billbergia1.jpgBilbergiya - принадлежи към семейството Bromelievyh. Това семейство е едно от най-екзотичните стайни растения. Сред 46-родове и 2100 вида Billbergia могат да бъдат намерени както като наземни и скални (отглеждането върху скали), така и тревисти растения. Някой от тях се намират и извън тропическите области на Америка и Западна Африка.

Достига на височина 40 - 60 см. Листата и са изправени, теснолинейни, твърди, зелени, понякога назъбени по краищата, понякога не. Образуват листна розетка, която не при всички билбергии е плътна. Цветовете са изключително атрактивни. Те растат на гроздове върху дълги изправени или увиснали стебла, стърчащи над листата. Брахтеите са ярко оцветени и често контрастират с цветовете. Цветовете и брахтеите са дълготрайни. Растението цъфти един единствен път и рядко живее повече от 3 години. След прецъфтяването обикновено умира. Преди това встрани от основата на розетката се появяват нови розетки. Когато станат достатъчно големи, за да могат да се отделят, без да се наранят (13 - 15 см), трябва да се извадят и да се засадят поотделно.Някои видове:
Billbergia amoena – с розови брахтеи и зелени цветове със син кант
Billbergia nutans – със силно увиснали цветоносни стебла и жълтеникаво-зелени цветове със синьо кантче в ярко открояващи се розови брахтеи
Billbergia venezuelana – с розови брахтеи, бели чашкообразни листчета и зеленикаво-жълти цветове
Billbergia x fantasio – хибрид с едри изправени пепеливо-зелени листа, изпъстрени с кремаво. Цветоносното стебло е изправено, с ярко розови брахтеи и зеленикави цветове с наситено-синьо ръбче.

Грижи:
В стаята има нужда от силна разпръсната светлина. Температура: 20-25 ° С през лятото, зимата 16-18 ° C. Пръскане: обилно – само лятото, но по време на цъфтежа не се пръска! (съкращава се животът на цвета). Харесва висока влажност на околната среда.

Торене: пролет, лято – от май до септември – на 2 седмици. Използва се тор за бромелии или тор за стайни растения, като дозата е 1/2 от препоръчваната за другите растения.

Пресаждане: не е необходимо. Новите растения се засаждат в градинска пръст, смесена с торф и пясък.

Размножаване:
- Издънки, когато достигнат дължина 13 – 15 см – в пръст – ранно лято;
- Семена се поставят във влажна смес от торф, натрошен торфен мъх мъх, перлит, или пясък, с добавен въглен. Покълват при постоянна влажност, светлина и температура - 25-28 ° C.

Вредители:
- Листни въшки – по горната страна на листата. Поразените листа пожълтяват и умират.
- Бромелиева щитоносна въшка – и от двете страни на листата. Поразените листа пожълтяват и умират.
- Памуклийка – растението спира растежа си, листата жълтеят и умират. Наличието и е предпоставка за гъбични заболявания.
- Акар – и от двете страни на листата. По поразените листа се появяват паяжини, листата пожълтяват и умират.

Коментари от форума


Използвана е информация от cvetnisemeistva.start.bgНовина от ЕНЦИКЛОПЕДИЯ ЦВЕТЯ
( http://cvetq.info/news.php?extend.175 )