Други04 януари 2009

Градина на покрива

Създадено от gradinar
неделя 04 януари 2009 - 11:34:58

pokriv.jpgЗа страните по света покривът като градина вече е факт. Необходимост или лукс, интересът към покривното озеленяване непрекъснато расте.

Ако се върнем назад в историята ще открием, че преимуществата и благоприятното влияние на покривните градини са били известни още от древността. Ярък пример за това са „Висящите градини” на Семирамида в древния Вавилон, които се считат за едно от седемте чудеса на света.

Днес, за разлика от древността, покривната градина не е само излишен лукс, достъпен за малцина. Тя е необходимост, наложена от драстичното намаляване на зелените площи в бързо растящите градове и влошения микроклимат.

В много страни по света затревените покриви са съществена част от архитектурата, докато в нашата страна покривното озеленяване все още няма необходимата популярност. Покривните градини се изграждат върху плоските покриви и тераси на жилищни, обществени и промишлени сгради. Характер на покривни градини имат и зелени площи, решени върху територията на подземни паркинги и гаражи. Ефектът, който може да бъде постигнат чрез озеленения покрив е многостранен. От една страна, покривните градини имат чисто декоративно значение, с което обогатяват архитектурния облик на сградите през отделните сезони от годината. От друга - те подобряват санитарно - хигиенните условия на средата, като значително може да намалят запрашеността и концентрацията на вредни газове във въздуха, йонизират въздуха и увеличават съдържанието на кислород в него. От екологична гледна точка покривните градини водят до значително подобряване на микроклимата в градовете.

Според предназначението си, може да се разграничат няколко типа покривни градини – суха тераса, покривна ливада и покривна градина.

Коментари Виж ощесъздай pdf с тази новина  изглед за печат

Автор: Михаил Петров
Преглеждания: 2247
Прочетено: 8881 пъти
Коментари чрез Facebook

Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на активен линк към източника е незаконно.
Copyright © 2007 cvetq.info. Всички права запазени.
Theme by Xen