Декоративно-цъфтящи20 септември 2008

Спатифилум - Spathiphyllum

Създадено от gradinar
събота 20 септември 2008 - 11:43:40

095_115417.jpg 4850329353_p.jpg spathiphyllum03.jpg

spathiphyllum.jpgСпатифилумът вече е добре познато у нас цвете. С прекрасните си бели цветове той създава усещане за хармония, а заради продължителния им живот стана любимо на мнозина цветари.

Род Спатифилум (наричан още Еднолистник или Лилия на мира) включва множество видове многогодишни, цъфтящи, едносемеделни растения. Причислен е към голямото сем. Змиярникови. Неговата родина са влажните, тропични гори в Америка и Азия.

Притежава свежозелена листна маса. Листата са дълги, широки, с успоредна нерватура (жилкуване) и имат гладка периферия, която може да бъде единствено леко накъдрена. Растението няма изразен период на покой. Цъфти от пролетта до есента като зимата може да спре за кратко. Цветовете са бели, с малко зелено връхче и притежават много приятен аромат. Състоят се от три части - спата, кочан и дръжка. Спатата е бялата част на цвета, единственото венчелистче. Тя обгръща репродуктивната, най-важна зона - това е кочана. Той е назъбен заради множеството плодници разположени по цялата му дължина. В тяхната основа се появява белия прашец на растението. Дръжката държи спатата и кочана. Цветовете обикновено се задържат необичайно дълго. Преди да прецъфтят се изпълват с хлорофил и следователно - позеленяват. След, което просто покафеняват и падат. Спатифилумът е едно от най-известните стайни растения, тъй като притежава множество декоративни качества, отличаващи го в някои отношения сред другите познати цветя, а и е едно от най-непретенциозните.

Според изследвания на НАСА спатифилиумът е едно от десетте стайни растения, които намаляват концентрацията на вредни вещества като формалдехид, бензин и въглероден двуокис от въздуха.
Коментари Виж ощесъздай pdf с тази новина  изглед за печат

Автор: Михаил Петров
Преглеждания: 2923
Прочетено: 25407 пъти
Коментари чрез Facebook

Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на активен линк към източника е незаконно.
Copyright © 2007 cvetq.info. Всички права запазени.
Theme by Xen