Декоративно-цъфтящи16 септември 2008

Китайска роза (хибискус) - Hibiscus

Създадено от gradinar
вторник 16 септември 2008 - 11:11:03

hibiscus_tiliaceus9.jpg 104152.jpg apricot_color_hibiscus-dsc00241.jpg Hibiscus-SulphurButterfly1.jpg hibiscus.jpg Hibiscus_coccineus__Scarlet_Rosemallow__Texas_Star_Hibiscus.jpg hibiscus_Goree_preview.JPG Pink_Hibiscus.jpg

hibiscus.jpgХибискус (на латински Hibiscus) е род от около 200 вида, част от семейство Слезови (лат. Malvaceae). Най-разпространените видове от този род са китайската и суданската роза. Повечето растения произлизат от Азия, но някои растат и в Африка в диво състояние. В Индия белият хибискус се използва като лечебно средство, а в централноафриканските страни за производството на сокове. Сирийската роза e национално цвете на Южна Корея, а китайската роза - на Малайзия.Китайската роза цъфти почти през цялата година и достига до 1- 2 метра в домашни условия.Живее повече от 20 години.

Това е розата на тропиците. Цъфти почти през цялата година и достига до 1- 2 метра в домашни условия. Живее повече от 20 години.

Хибискусът е чудесен пример за стайно растение, идеално за слънчевия перваз.

Неговите големи, подобни на хартия цветове, по принцип траят само ден – два, но с повече старание могат да цъфтят от пролет до есен.

Храстът на хибискуса може да живее повече от 20 години.

По желание може да бъде поддържан с размерите на нормално стайно цвете.
Ако искате да запази храстовидната си форма, подрязвайте стеблата в края на зимата.

Хибискусът има редица разновидности, които цъфтят в бяло, жълто, оранжево, розово или червено.

С ярките си цветове хибискусът се ползва с голяма популярност. Екзотичните цветове на хибискуса наричат "цвете на любовта" и "цвете на прекрасните жени" - те са символ на Хаити, а в Индия ги вплитат в сватбените венци.
Още в началото на XVIII в. хибискусът бил пренесен от Китай и украсявал ботаническите градини в Европа, привличайки възхитените погледи с обилния си цъфтеж. Срещат се и твърдения обаче, според които хибискуси се срещали още през XVI век в Италия.

Хибискусът (Hibiscus) е многоброен род от семейство Слезови (Malvaceae), наброяващ около 300 вида, разпространени предимно в тропическите региони на Югоизточна Азия. Това са треви, листопадни и вечнозелени храсти или дървета с височина до 3 м.

Коментари Виж ощесъздай pdf с тази новина  изглед за печат

Автор: Михаил Петров
Преглеждания: 708
Прочетено: 33228 пъти
Коментари чрез Facebook

Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на активен линк към източника е незаконно.
Copyright © 2007 cvetq.info. Всички права запазени.
Theme by Xen