Декоративно-листни16 септември 2008

Цисус (Стайна лоза) - Cissus (Rhoicissus rhomboidea)

Създадено от gradinar
вторник 16 септември 2008 - 10:36:02

027_113246.jpg 028_113247.jpg Momordica_balsamina1.jpg

rhoicissus.jpgСтайната лоза антарктика е предпочитано растение за покриване на прегради и други големи повърхности. Достига дължина около 3 м и покрива подпорите с кожестите си листа. Сорътт minima е за малки помещения. Цисусът с най-малките листа е изящният Цисус стриата - с червено стъбло, расте бързо и най-лесно се отглежда като катерливо растение. Нежният цисус е Цисус дисколор - зелените му листа имат сребристи и бледопурпурни петна.

Всяко листо се състои от три ромбоидни дяла, дълги близо 5 см, които имат тъмнозелен цвят и са гладки и блестящи, а като млади са сребристи.

Ромбоидната стайна лоза е най - разпространена. От ъглите на листата и израстват спираловидни мустачета, които достигат дължина 20 см. Така тя придобива формата на лиана.
Използва се за вертикално озеленяване, може да се увива по решетки и други опори. Изключително подходяща е за засаждане в кашпи.
Коментари Виж ощесъздай pdf с тази новина  изглед за печат

Автор: Михаил Петров
Преглеждания: 2198
Прочетено: 11561 пъти
Коментари чрез Facebook

Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на активен линк към източника е незаконно.
Copyright © 2007 cvetq.info. Всички права запазени.
Theme by Xen