Декоративно-листни16 септември 2008

Цисус (Стайна лоза) - Cissus (Rhoicissus rhomboidea)

Създадено от gradinar
вторник 16 септември 2008 - 10:36:02

027_113246.jpg 028_113247.jpg Momordica_balsamina1.jpg

rhoicissus.jpgСтайната лоза антарктика е предпочитано растение за покриване на прегради и други големи повърхности. Достига дължина около 3 м и покрива подпорите с кожестите си листа. Сорътт minima е за малки помещения. Цисусът с най-малките листа е изящният Цисус стриата - с червено стъбло, расте бързо и най-лесно се отглежда като катерливо растение. Нежният цисус е Цисус дисколор - зелените му листа имат сребристи и бледопурпурни петна.

Всяко листо се състои от три ромбоидни дяла, дълги близо 5 см, които имат тъмнозелен цвят и са гладки и блестящи, а като млади са сребристи.

Ромбоидната стайна лоза е най - разпространена. От ъглите на листата и израстват спираловидни мустачета, които достигат дължина 20 см. Така тя придобива формата на лиана.
Използва се за вертикално озеленяване, може да се увива по решетки и други опори. Изключително подходяща е за засаждане в кашпи.


Необикновени са Цисус гонгилодес с червени въздушни корени, Цисус квадрангуларис с месести листа и кафяво-зеленикавият Цисус хипоглаука с листа, съставени от 5 листчета.

Оптималната температура е 15-20 градуса през лятото и 10 - 12 през зимата. Светлината трябва да ярка, но разсеяна - следва да се избягват преките слънчеви лъчи.
Растението изисква умерена влажност на въздуха. Трябва да се опръсква често. Може да се измива и директно под душа.

Помещението трябва да се проветрява редовно.

През лятото стайната лоза се полива често, като се избягват преполиването и пресушаването, за да не се образува плесен по листата. Зимата се полива оскъдно.

Тори се веднъж на две седмици през пролетта и лятото.

Родината на стайната лоза са тропиците на Централна и Южна Америка.
Най - подходящото място за растението е южен прозорец, а през топлите сезони, може да бъде изнесена на балкон.

Размножаване: Размножава се чрез върхови резници, взети пролетта или лятото. Резниците се поставят във вода или пясък, докато пуснат корени, след което се преместват в почва, състояща се от равни количества градинска пръст, листа, дървесина, торф и пясък.

Възможен вредител по растението е брашняният червей. От яркото слънце листата на растението пожълтяват.


Коментарисъздай pdf с тази новина  изглед за печат

Автор: Михаил Петров
Преглеждания: 14038
Прочетено: 11559 пъти
Коментари чрез Facebook

Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на активен линк към източника е незаконно.
Copyright © 2007 cvetq.info. Всички права запазени.
Theme by Xen