Декоративно-листни16 септември 2008

Еленови рога (Платицериум) - Platycerium

Създадено от gradinar
вторник 16 септември 2008 - 09:51:19

Platycerium.jpg Platycerium1.jpg Platycerium2.jpg Platycerium4.jpg Platycerium5.jpg

platycerium.jpgПлатицерумите се отнасят към семейство Папрати (Polypodiaceae) и включват само 7 вида. Всички те растат в горите на Югоизточна Азия и Австралия. Името й идва от гръцки и означава широки рога.

Платицериумът е епифитно растение (растящи върху кора на дървета и мъх) с дълъг живот. Родината му е Австралия. Платицерумът има два вида листа. Едните са дълги, достигат 60 - 70 см. и са покрити с восъчен слой. Този слой има защитна функция, тъй като ограничава изпаряване на влагата от растението. На върха листата са разделени , поради което приличат на еленови рога, откъдето идва и името на растението. Другите листа, люспести, са в основата и служат за закрепване на растенията. Докато растението е младо, те са зелени, но по - късно покафеняват.

Както всички папарати, и това растение има два вида листа: стерилни и спороносни. Стерилните растат в долната част и са плоски, закръглени, подредени керемидообразно. Те образуват нещо като фуния, в която се събират вода и хранителни вещества. От средата на фунията израстват спороносните листа – дълги, нарязани, по тях могат да се забележат зреещите спори. Те са насочени на всички страни и придават на растението неповторим и особено ефектен облик.
Коментари Виж ощесъздай pdf с тази новина  изглед за печат

Автор: Михаил Петров
Преглеждания: 1778
Прочетено: 10458 пъти
Коментари чрез Facebook

Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на активен линк към източника е незаконно.
Copyright © 2007 cvetq.info. Всички права запазени.
Theme by Xen