Декоративно-листни16 септември 2008

Еленови рога (Платицериум) - Platycerium

Създадено от gradinar
вторник 16 септември 2008 - 09:51:19

Platycerium.jpg Platycerium1.jpg Platycerium2.jpg Platycerium4.jpg Platycerium5.jpg

platycerium.jpgПлатицерумите се отнасят към семейство Папрати (Polypodiaceae) и включват само 7 вида. Всички те растат в горите на Югоизточна Азия и Австралия. Името й идва от гръцки и означава широки рога.

Платицериумът е епифитно растение (растящи върху кора на дървета и мъх) с дълъг живот. Родината му е Австралия. Платицерумът има два вида листа. Едните са дълги, достигат 60 - 70 см. и са покрити с восъчен слой. Този слой има защитна функция, тъй като ограничава изпаряване на влагата от растението. На върха листата са разделени , поради което приличат на еленови рога, откъдето идва и името на растението. Другите листа, люспести, са в основата и служат за закрепване на растенията. Докато растението е младо, те са зелени, но по - късно покафеняват.

Както всички папарати, и това растение има два вида листа: стерилни и спороносни. Стерилните растат в долната част и са плоски, закръглени, подредени керемидообразно. Те образуват нещо като фуния, в която се събират вода и хранителни вещества. От средата на фунията израстват спороносните листа – дълги, нарязани, по тях могат да се забележат зреещите спори. Те са насочени на всички страни и придават на растението неповторим и особено ефектен облик.


Еленовите рога достигат на височина до 25 см, а разперените и увиснали листа са дълги около 50-60 см. В течение на годината израстват 2-3 нови листа.

Най-добре расте на светло, но не слънчево място. Оптималната температура е 18-20 градуса. Зле се отразяват температури под 15 и над 24 градуса. Преди поливането почвата трябва да е добре изсъхнала. Най-добре е саксията да се потопи за 15 мин в съд с вода, за да може почвата да се напои добре. Веднъж месечно е добре във водата да се разтвори минерален тор.

Платицерумът добре понася стайния въздух, но харесва пулверизирането 1-2 пъти седмично, при което се почистват и листата. Те не бива да се мият с кърпа, тъй като се премахват късите косъмчета, с които са покрити и които помагат на растението да се справи със сухия въздух.

Възрастните растения не се пресаждат, освен в случаите, когато трябва да се смени съдът поради естетически съображения – например от саксия върху корен.

Пожълтелите и изсъхнали стерилни листа не се премахват, а се оставят да паднат сами.

Пожълтелите спороносни листа обаче се изрязват от основата.

Размножаване: Размножава се много трудно в домашни условия. Взимат се издънки, които израстват между захващащите листа в основата на растението и се прикрепят към борова кора, покрита със сфагнов мъх. За да порастне и се закрепи, кората и мъха се пръскат умерено, а въздухът на стаята също трябва да е влажен.

Можете да сковете сами квадратна саксия от дървени летвички, подредени като решетка. Дъното на саксията уплътнете с борови кори и мъх. Окачете саксията на конец или корда, така че да виси. Веднъж приспособило се, това растение не трябва да се мести.


Коментарисъздай pdf с тази новина  изглед за печат

Автор: Михаил Петров
Преглеждания: 16572
Прочетено: 10484 пъти
Коментари чрез Facebook

Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на активен линк към източника е незаконно.
Copyright © 2007 cvetq.info. Всички права запазени.
Theme by Xen