Декоративно-листни02 септември 2008

Строманте - Stromanthe

Създадено от gradinar
вторник 02 септември 2008 - 17:06:20

002100205.jpg 100_0034.JPG stromanthe-sanguinea.jpg stromanthe_sanguinea_tricolor01.jpg

stromanthe.jpg Стромантето представлява род, отнасящ се към семейство Марантови. От него са известни няколко вида с причудливо оригинален рисунък на листата. Всички те произхождат от тропическите гори на Централна и Южна Америка. У нас засега са внесени видовете Stromanthe аmbilis, който много прилича на марантата. Листата са леко удължени елипси зелени, изпъстрени със сиво-зелени ивици от двете страни на централната жилка.  Stromanthe  sanguimea е с много по-плътни листа, силно удължени и със заострен връх. Достигат 40 см дължина. Те са лъскави, наситенозелени с изразена бяла централна жилка. От долната страна листата са червени или със зелени ивици. Този вид много прилича на калатеа, с която често бива объркван. Растенията достигат до 1,5 м височина. Сортът  Мултиколор е с листа, изпъстрени в зелено, бяло и розово. Това е едно от най-капризните декоративни растения.

Растенията от род Stromanthe са компактни и ниско растящи като марантата, но листата им са характерни с ярките белези на Calathea, с която често се бъркат. Най – популярният вид е Stromanthe amabilis, който в същото време е изключително скъпо и капризно растение.
Коментари Виж ощесъздай pdf с тази новина  изглед за печат

Автор: Михаил Петров
Преглеждания: 3885
Прочетено: 21196 пъти
Коментари чрез Facebook

Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на активен линк към източника е незаконно.
Copyright © 2007 cvetq.info. Всички права запазени.
Theme by Xen