Декоративно-листни01 август 2008

Замиокулкас замиофолия - Zamioculcas zamiifolia

Създадено от gradinar
петък 01 август 2008 - 10:11:10

zamioculcas_zamiifolia,_050626,_03.jpg zamioculcas_zamiifolia,_050626,_07.jpg Zamioculcas_zamiifolia_bluete3.jpg Zamioculcas_zamiifolia_1.jpg

zamioculcas_zamiifolia_web.jpgРодината му е тропическа Африка. Отглежда се видът Z. zamiifolia - вечнозелено клубеново растение с месести тъмно-зелени листа, със заострени краища. Повърхността на листата е лъскава. Листните дръжки са дебели, месести. Листата са разположени последователно, симетрично на дръжката.

На височина достига до 1-1,5 м, което го прави доста обемен. Възрастните растения цъфтят с невзрачни цветове в основата на листата. Цветовете са с характерните за семейството конично съцветие и прицветник.

Много непретенциозен и лесен за отглеждане.

Наричат го и ZZ за по кратко. За първи път е представено на цветарско изложение в Дания през 1996 година.


През зимата е най-добре почвата да се поддържа суха. Полива се един път седмично, а лятото е хубаво да е леко влажно. Издържа и на ниски температури, до около 0-4 С.

Температура: умерена. През зимата оптимална е 16-18 °C, но не по-ниска от 12°C.

Светлина: светло място с разсеяна светлина, но издържа и на сянка. През лятото е добре да го изнесете на свеж въздух. Зимата го поставете близо до прозореца.

Поливане: умерено от пролетта до есента, оскъдно през зимата като се изчака почвата добре да засъхне преди следващото поливане. В подложката никога да не остава вода! Лесно понася засушаването, но е чувствителен на преполиване и може да загние.

Подхранване: от април до август на две седмици, тъй като бързо усвоява хранителните вещества. Може да се използва тор за кактуси и сукуленти.

Въздушна влажност: според някои източници пръскането на листата е противопоказно. При всички случаи е ненужно. Достатъчно е от време на време да ги забърсвате с влажна кърпа. Може да го къпете понякога.

Пресаждане: всяка пролет. Почвата трябва да е хранителна и оцедлива. За младите растения е добре да е - 1 част чимовка, 1 част листовка, 1 част торф и 1 част пясък. Може да добавите малко добре угнил оборски тор. Пресаждането на старите екземпляри е добре да е два пъти годишно. Съдът трябва да е по-обемен и да е съобразен с кореновата система. Добрият дренаж е задължителен!

Размножаване: чрез разделянена клубените или от лист, но по втория начин е много бавно.


Коментарисъздай pdf с тази новина  изглед за печат

Автор: Михаил Петров
Преглеждания: 20963
Прочетено: 32746 пъти
Коментари чрез Facebook

Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на активен линк към източника е незаконно.
Copyright © 2007 cvetq.info. Всички права запазени.
Theme by Xen