Декоративно-листни30 юли 2008

Епипремнум ауреум - Epipremnum

Създадено от gradinar
сряда 30 юли 2008 - 10:59:23

577dl.jpg epipremnum_aureum.jpg Epipremnum_aureum_1.jpg epipremnum_pinnatum_05_263.jpg 20061103124503!Epipremnum_aureum1.jpg Epipremnum_aureum_on_pole.jpg

epipremnum.jpgЕпипремнум ауреум - Epipremnum идва от Соломоновите острови, развива се много бързо, обича топлината и влагата и освен това е идеалното висящо растение за дома. Или почти идеалното.

Освен да го поставите в кошница върху библиотеката и да оставите филизите му да плъзнат надолу към земята, с него може да покриете една цяла повърхност и да си направите истински зелен "параван". Между другото това растение се използва често именно за озеленяване на големи повърхности. Чувства се прекрасно върху коркова плоскост, тъй като по нея лесно се захваща.

Бързо растящо, влечащо растение, идеално за отглеждане в стайни условия. Листата са сърцевидни, в две възможни разцветки. Листата на "Marble Queen" са изпъстрени в бяло, а тези на "Golden Pothos" - в жълто - зелено до златисто. Те са покрити с восък, което прави растението издръжливо на неблагоприятни условия.


Какво обаче трябва да знаете, ако имате такъв домашен "любимец"? Той наистина обича топлината и влагата, което означава да му подсигурите такива условия през цялата година. Пазете го от преки слънчеви лъчи! Видовете с пъстри листа трябва да са на малко по-осветено място от изцяло зелените му събратя.

Поливайте редовно с престояла 24 часа вода. Почвата не бива да изсъхва! Добре е също така често да пръскате с вода листата. От март до октомври на всеки 2 седмици трябва да торите с течна тор, която се добавя към водата за поливане.
Може да направите растението "по-богато", ако отстранявате оголените филизи.

След това ги поставяте във вода, докато пуснат корени, и ги бодвате в саксията. Те лесно се захващат. А може да пробвате да ги насадите директно в пръстта. Има шанс да тръгнат. Това обаче се прави напролет, тъй като тогава е най-благоприятният период.

Като тропическо растение има нужда от много вода и влажен въздух. Полива се веднъж - два пъти в седмицата. Температурата в помещението не бива да пада под 10 градуса.
Пресажда се като бръшляна.
Подхранва се с течен тор всеки месец.
Опръсква се редовно, за да се осигури нужната влажност на въздуха.

Изисква добра осветеност на помещението, за да не изчезнат шарките по листата, но не би могло да живее на директна слънчева светлина.

Размножаване: Чрез резници.

Ако растението се източи прекалено много, през пролетта откършете връхчетата, за да започне да се разклонява.


Коментарисъздай pdf с тази новина  изглед за печат

Автор: Михаил Петров
Преглеждания: 2186
Прочетено: 11333 пъти
Коментари чрез Facebook

Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на активен линк към източника е незаконно.
Copyright © 2007 cvetq.info. Всички права запазени.
Theme by Xen