Съвети на специалиста28 юли 2008

Саксии, сандъчета, цветарници

Създадено от gradinar
понеделник 28 юли 2008 - 16:46:23

aspidistra.jpgКерамични саксии: Керамичните саксии са по-тежки, по-скъпи и нетрайни. Въздействието им обаче е по-силно, стилно и артистично. Някои модели са ярко оцветени, но като цяло керамичните саксии са по-артистични и са подходящи за помещения с по-изискан вкус. Ако имате малко цветя в стаята, изберете керамиката. Глинените саксии са удобни за тераси, веранди, балкони и прозорци. Едроразмерните цветя изискват не стоят добре в керамични саксии, а такъв избор затруднява и манипулациите: пресаждане, преместване, аранжиране. При избор на керамични саксии изберете един стил за цялото помещение. Не гледайте красотата на отделната саксия, а се стремете да изградите общо художествено въздействие на композицията от саксии и цветя. Керамичните саксии съдържат в себе си повече красота, което ги прави подходящи за цветя с по-оскъден декоративен ефект.

Пластмасови саксии: Пластмасовите саксии са леки, евтини и трайни. Определени модели имат много семпло въздействие, като по такъв начин не отнемат от красотата на цветята, а само я допълват. Продават се и изключително натруфени пластмасови съдове, ярко оцветени или с обилни детайли и орнаменти, което повече дразни, отколкото да краси. При избиране на саксии за домашните цветя е добре да се спрете на една багра и един модел, за да изградите стилно интериорно пространство. Най-подходящата багра на пластмасовите саксии за стайни цветя е бялата. За озеленяване на балкони, тераси и веранди можете да подберете по-натурална багра - кафява или зелена. Избирайте саксии с различни размери за отделните цветя, така че да можете да ги аранжирате в групи и да изглеждат красиво. Не се изкушавайте от красотата на самата саксия, тя трябва да остава на заден план спрямо красотата на цветето, което ще расте в нея.


Сандъчета: Балконските сандъчета представляват сезонни посадъчни съдове за цветя. Най-често срещани са пластмасовите, но могат да се намерят керамични и дори метални. Сандъчетата обикновено са в неутрален цвят - бял, зелен и кафяв, което създава мек фон за пъстрата балконска растителност. По-големите сандъчета поемат повече цветя, но се нуждаят и от по-често поливане. Поливането на балконските сандъчета трябва да е ежедневно и това понякога затруднява любителите на цветята. Изберете сандъче, което има вградено резервно помещение за задържане на излишната вода. Ако просто подреждате сандъчета на перваза на прозореца, поставете ги така, че да няма опасност да паднат. Ако ще ги прикрепвате към балконския перваз, не забравяйте към сандъчето да вземете и шини или конструкции, с която то ще се монтира. Избирайте еднакви сандъчета в рамките на едно зелено пространство, за да не отклонявате погледа от красивата растителност.

Кашпи: Керамичните саксии са по-тежки, по-скъпи и нетрайни. Въздействието им обаче е по-силно, стилно и артистично. Някои модели са ярко оцветени, но като цяло керамичните саксии са по-артистични и са подходящи за помещения с по-изискан вкус. Ако имате малко цветя в стаята, изберете керамиката. Глинените саксии са удобни за тераси, веранди, балкони и прозорци. Едроразмерните цветя изискват не стоят добре в керамични саксии, а такъв избор затруднява и манипулациите: пресаждане, преместване, аранжиране. При избор на керамични саксии изберете един стил за цялото помещение. Не гледайте красотата на отделната саксия, а се стремете да изградите общо художествено въздействие на композицията от саксии и цветя. Керамичните саксии съдържат в себе си повече красота, което ги прави подходящи за цветя с по-оскъден декоративен ефект.

Цветарници: Цветарниците са конструкции, които позволяват аранжирането на няколко саксии на различни нива в дома, двора или на балкона. Обикновено се изработват от желязо, за да са здрави и трайни. Изберете възможно най-семплия цветарник, който носи 5-7 саксии. Цветарник с повече от 7 саксии е подходящ, само ако всички цветя в него са еднакви. Цветарниците от ковано желязо са произведения на изкуството и могат да се поставят като самостоятелен декоративен елемент, без да се доукрасяват със саксии. В рамките на едно помещение може да се сложат не повече от 3 цветарника, които трябва задължително да са в един стил. Съобразете Художественото въздействие на цветарника с вида на цветята и саксиите, които ще аранжирате върху него. Избагвайте претрупването на цветя във вертикално отношение - добрият цветарник е раздвижен, така че за всяко цвете да има място, светлина и въздух.


Коментарисъздай pdf с тази новина  изглед за печат

Автор: Михаил Петров
Преглеждания: 6979
Прочетено: 8754 пъти
Коментари чрез Facebook

Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на активен линк към източника е незаконно.
Copyright © 2007 cvetq.info. Всички права запазени.
Theme by Xen