Луковични и грудкови25 юли 2008

Гергина (Далия) - Dahlia

Създадено от gradinar
петък 25 юли 2008 - 09:36:54

Dahlia-1-KayEss-2.jpeg dahlia.jpg Dahlia_333_op_800x600.jpg Dahlia__Gallery_Pablo_.jpg flower-pink-dahlia.jpg

dahlia.jpgИзвестни сортове:
- „Фигаро-кръстоска" - 30см, кичеста и полукичеста.
- „Миньон-великолепна кръстоска" - 30-40см, обикновени кошнички с цветове.
- „Риголето-кръстоска" - 30-40см, кичеста и полукичеста.
- „Слънчева серия" - 30см, цъфти много рано, F,-хибриди в красиви, чисти тонове в наситено червено, златистожълто и тъмнорозово.
Далиите се предлагат в изобилие от сортове в различни цветове и форми. Докато в миналото стремежът на селекционерите бил към по-едри кошнички с цветове с впечатляващи тонове, днес усилията са насочени към създаване на ниски сортове за балконски сандъчета. Високите сортове далии се завъждат от презимували грудки, а миниатюрните форми обикновено се култивират едногодишно, тъй като лесно се отглеждат от семена.
Далията пристига в Европа сравнително късно - в края на 18 век е изпратена в Мадрид от испански заселници в Мексико. Далията е сравнително малко разпространено цвете, рядко се продава и почти никога не се описва по книгите. Цъфти през лятото и есента. Съществуват близо 30 вида далии, а разработените хибриди са 20 000. Достига височина от 30 см. до 2 м.


Не е топлолюбива, най-добре се чувства при температури от 12-15 С. За сметка на това обича много светлина, но трябва да я пазите от преки слънчеви лъчи. Полива се обилно, през цялата година. Полезно е понякога да пръскате листата.
Период на цъфтене: Юли до октомври.
Произход: Мексико.
Месторастене: Слънчево и защитено от вятър.
Субстрат: Оптимална пръст, TKS 2, пръст за балконски цветя, глинесто-хумусна градинска пръст.
Засаждане: Купените готови или отгледани самостоятелно (-> Размножаване) млади растения се засаждат на разстояние 30см едно от друго.
Поливане, торене: Полива се обилно и се подхранва всяка седмица.
Други грижи: Увехналите кошнички с цветове се изрязват редовно.
Презимуване: Не се налага.
Вредители, болести: Сиво гниене, петна по листата, акари, трипси, листни въшки.
Размножаване: Чрез семена през февруари/март. Засяват се по 2-3 семенца направо в отделни саксии на дълбочина около 6мм. Субстрата се поддържа влажен, но не и мокър. След покълването могат да се покрият с прозрачна материя. Покълват за 7 - 10 дни. Когато младите растения са достатъчно големи преди изнасяне навън се аклиматизират за 10 - 15 дни и след това се засаждат през 30 см на слънчево място в глинесто-хумусна градинска пръст.
Съвети за оформление: Далиите са впечатляващи, добре е да се засаждат самостоятелно.
Грудките на далията трябва да се съхраняват много внимателно - на тъмно и сухо място с оптимална температура 5 - 10 градуса.


Коментарисъздай pdf с тази новина  изглед за печат

Автор: Михаил Петров
Преглеждания: 5352
Прочетено: 19501 пъти
Коментари чрез Facebook

Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на активен линк към източника е незаконно.
Copyright © 2007 cvetq.info. Всички права запазени.
Theme by Xen