Декоративно-цъфтящи24 юли 2008

Гардения - Gardenia jasminoides

Създадено от gradinar
четвъртък 24 юли 2008 - 12:43:27

1501628085_c3293bcdb5_o.jpg flower16.jpg gardenia_13cm_zonder_pot_groot.jpg gardenia_ff_06_06_21_08.jpg gardenia3.jpg

gardenia_j._kleims_hardy.jpgМного популярна е заради кремообразните, ароматни цветове. Гарденията е красиво, вечнозелено, храстовидно растение. Тя е чуствителна към условията на отглеждане и реагира добре на ниски температури, висока влажност на въздуха, постоянна влажност на почвата и светло до слънчево местоположение.
Родът Гардения (Gardenia) включва около 250 вида, които се срещат в природата на Южна Африка, Китай и тропическите острови на Тихия океан. Това са вечнозелени храсти или дребни дръвчета, близки роднини на кафето. Наречени са в чест на американския ботаник Ал. Гардън. В домашни условия гарденията е дребно храстче, с височина 40-100 см. При добро отглеждане се разклонява силно. Дори когато не цъфти, изглежда много изискано поради си красивите си блестящи листа, които я покриват плътно. Цветовете са едри, ефектни, обикновено разположени поединично, само при някои видове са събрани в съцветия. На цвят са обикновено бели или кремави, срещат се и в различни оттенъци на жълтото. Ароматът им е много силен и приятен.Най-често като стайно растение се отглежда жасминовата гардения (G. jasminoides), която произхожда от Китай. От нея са създадени множество сортове, които се различават по височината на храста, по формата на цветовете и по сроковете на цъфтеж.


Най-известните вида Гардениияса:

Gardenia brighamii
Gardenia jasminoides
Gardena psidioides
Jasminoides Gardenia, Var. radicans radicans
Gardenia taitensis

Гардениите са измежду растенията, които обичат силното слънце. Трябва да са настанени на място, където то ще ги огрява възможно най-продължително време. Когато нямаме такива условия, може да се използва изкуствено доосветяване, което ще допринесе цветето да се развива добре и да цъфти.
Водата също е много важна. Почвата винаги трябва да е леко влажна, но не мокра, особено при ниска температура. Въздушната влажност също е добре да се поддържа висока чрез редовно пулверизиране, а през лятото - и с къпане.Гарденията има разклонена коренова система с множество тънки и нежни коренчета. Те нарастват бързо и се нуждаят от богата на органични вещества лека почва със слабо кисела реакция. Тя трябва да е силно пропусклива, за да не се задушава растението от застоя на вода. Хранителните вещества в саксията се изразходват бързо, затова е нужно да се подхранва често (2 пъти месечно) с разтворими торове с повишено съдържание на калий и фосфор.Цветните пъпки се залагат при температура 16-18 градуса. Когато е по-ниска, растението боледува, а когато е по-висока, развива обилна зелена маса за сметка на цъфтежа.През зимата грижите за гарденията зависят от условията на отглеждане. Ако расте в топло и слънчево помещение, поливаме и подхранваме както обикновено. Ако обаче е прохладно, по-добре е поливането да се намали, а подхранването да се преустанови, за да премине цветето в относителен покой до пролетта.Гардениите се размножават с полувдървесинени резници. Те се вкореняват добре, когато са отрязани през зимата, от януари до март, или в късно лято - август-септември. Вкореняването става във влажен торф, смесен поравно с перлит, или във влажен пясък. През лятото може дори в чаша с вода. При температура 24-25 градуса корените се образуват за около месец.Младите растения се засаждат в саксийки с богата почва и се поливат и пулверизират редовно. При добри грижи може да цъфнат още същата година.
Размножаване:
Размножаването на гардения е възможно през пролетта чрез 8-12 см. стъблени резници, отрязани под листен възел.

Потопете резника в хормон за вкореняване. Поставете в лека почвена смеска с перлит и поддържайте влажно. След като се вкорени пресадете в малки саксийки с подобна почва. При отглеждането на гарденията има няколко изисквания, който трябва да се спазват за да цъфти продължително. Отстранявайте прецъфтелите цветове на възела под цвета. Подрязвайте на пролет за да поощрите разклоняването и поддържате компактна форма. Слънчево място, през летните месеци може да се засенчи на южно изложение. Кисела почва с PH между 5 и 6. Поддържайте почвата влажна, но никога не трябва да подгизва. Висока влажност или опръскване през деня. Често подхранване с тор богата на желязо на всеки 2 седмици по време на растежа.

Тайните на успеха

Светлина: Силно слънчево огряване.
Вода: Редовно умерено поливане.
Влажност на въздуха: Висока.
Подхранване: На 2 седмици.

Съвет на градинаря: Периода на размножаването съвпада с резитбата на храстчето. Съкращават се всички неправилно развити клонки, изнесени настрани, разкривени или повредени. Стремете се винаги да придавате почти кълбовидна форма. Всички клончета може да поставите за вкореняване. Освободете ги от долните листа и ги подредете в субстрата леко наклонени. Почвената смес трябва да се затопля до 25 градуса. Покрийте съда, за да запазите въздушната влажност. Два - три пъти на ден пулвелизирайте. Ако полагате добри грижи до август ще имате вкоренени резници. През втората му половина ги засадете в отделни саксийки. За да се разклонят още в млада възраст премахнете смело вегетативния връх.


Коментарисъздай pdf с тази новина  изглед за печат

Автор: Михаил Петров
Преглеждания: 20767
Прочетено: 19637 пъти
Коментари чрез Facebook

Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на активен линк към източника е незаконно.
Copyright © 2007 cvetq.info. Всички права запазени.
Theme by Xen