Декоративно-цъфтящи24 юли 2008

Гардения - Gardenia jasminoides

Създадено от gradinar
четвъртък 24 юли 2008 - 12:43:27

1501628085_c3293bcdb5_o.jpg flower16.jpg gardenia_13cm_zonder_pot_groot.jpg gardenia_ff_06_06_21_08.jpg gardenia3.jpg

gardenia_j._kleims_hardy.jpgМного популярна е заради кремообразните, ароматни цветове. Гарденията е красиво, вечнозелено, храстовидно растение. Тя е чуствителна към условията на отглеждане и реагира добре на ниски температури, висока влажност на въздуха, постоянна влажност на почвата и светло до слънчево местоположение.
Родът Гардения (Gardenia) включва около 250 вида, които се срещат в природата на Южна Африка, Китай и тропическите острови на Тихия океан. Това са вечнозелени храсти или дребни дръвчета, близки роднини на кафето. Наречени са в чест на американския ботаник Ал. Гардън. В домашни условия гарденията е дребно храстче, с височина 40-100 см. При добро отглеждане се разклонява силно. Дори когато не цъфти, изглежда много изискано поради си красивите си блестящи листа, които я покриват плътно. Цветовете са едри, ефектни, обикновено разположени поединично, само при някои видове са събрани в съцветия. На цвят са обикновено бели или кремави, срещат се и в различни оттенъци на жълтото. Ароматът им е много силен и приятен.Най-често като стайно растение се отглежда жасминовата гардения (G. jasminoides), която произхожда от Китай. От нея са създадени множество сортове, които се различават по височината на храста, по формата на цветовете и по сроковете на цъфтеж.
Коментари Виж още



LAN_NEWS_24  изглед за печат

Автор: Михаил Петров
Преглеждания: 2287
Прочетено: 19691 пъти
Коментари чрез Facebook

Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на активен линк към източника е незаконно.
Copyright © 2007 cvetq.info. Всички права запазени.
Theme by Xen