Декоративно-цъфтящи20 юли 2008

Антуриум - Anthurium

Създадено от gradinar
неделя 20 юли 2008 - 17:46:31
anthurium.jpg anthurium1.jpg anthurium2.JPG AnthuriumTwingo.jpg anthurium_colors_2.jpg
anthurium_01.JPG Anthurium_1106.jpg Anthurium_andreanum_chp.JPG Red_Anthurium_bouquet_2_sized.jpg A28-Anthurium600.jpg

anthurium.jpgРодината на антуриумите е Южна Америка.Известни са около 800 вида.Много от тях се отличават с изключителна красота на цветовете или пищност на листата.Листата са големи, жилави, блестящи, с различна форма, на тънки дръжки.В стайни условия се отглеждат предимно А. andreanum, А. scherzerianum и A. crystallinum.
Anthurium andreanum – голямо растение, до 70-90 см височина. На стъблата се образуват многочислени въздушни корени, които се развиват напълно само при много висока въздушна влажност или при полягане на стъблото върху субстрата. Цветовете се образуват в пазвите на листата всяка година и издържат доста дълго време. Съществуват сортове с бели, розови, оранжеви и червени съцветия. Листата са продълговато-сърцевидни. По-добре се чувстват в оранжерия или зимна градина.
В превод от гръцки името на растението означава “цвете – храст”.
Продаван е само с отрязани корени, заради трудното му отглеждане в саксия. Но след известна селекция се появява разновидност на антуриума, която може да се отглежда и лесно в саксии.
Изключително красиво, цветето не изисква много грижи и цъфти непрекъснато – от пролет до есен, в продължение на много години.


L`anthurium scherzerianum (розово фламинго)
Най-често предлагания за отглеждане в стайни условия вид.
В момента на покупката има един-два цвята, но е добре да проверите сред листата дали има нови пъпки. Цветовете се задържат от 4 до 6 седмици, но не излъчват никакъв аромат. След това падат и цъфтят нови, като процеса е по-жив лете и доста забавен зима.
Най-подходяща саксия за него е тази с размери 12-13см в диаметър за растение с височина 30см.

За да цъфти
Aнтуриумът не изисква никакви специални грижи.
Единственото условие е да му осигурите достатъчно влажност и топлина на въздуха.

Температура: 18-24° С , през зимата – не по – малко от 15° С.
Поливане: Полива се с възможно най – мека (дъждовна) вода. Както азалията и въобще блатистите растения, антуриумът има нужда от реагираща на киселини почва, ето защо, ако водата, а която го поливате, съдържа варовик, листата ще пожълтеят. Поливайте повече пролетта и лятото, а през зимата – умерено.
Подхранване: Веднъж на 2-4 седмици през пролетта и лятото. По време на растежа се препоръчва да се добавя течен тор към водата.
Почва: Най – добре антуриумът расте в груба, хумусна почва, която пропуска добре водата.
Добре се развива и в готови смески. Добра комбинация е пръст, торф и пясък в съотношение (1:1:1), като се добавят малко дървесни кори и дървесен мъх.
Влажност: Обича високата влажност на въздуха.Често трябва да се пръскат листата.
Светлина: Антуриумът обича светлите места, не обича пряката слънчева светлина.
Размножаване: По - лесно е да се отделят малки екземпляри или отделни отводи, който почти винаги се вкореняват. Още по удобен е метода с въздушни отводи, където на стъблото бързо се образуват нови корени.


Коментарисъздай pdf с тази новина  изглед за печат

Автор: Михаил Петров
Преглеждания: 23869
Прочетено: 26565 пъти
Коментари чрез Facebook

Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на активен линк към източника е незаконно.
Copyright © 2007 cvetq.info. Всички права запазени.
Theme by Xen