Кактуси19 юли 2008

Опунтиа - Opuntia

Създадено от gradinar
събота 19 юли 2008 - 09:55:01

1562563458_64486121df_o.jpg Cactus_Opuntia_20060702.jpg Nature_Israel339.jpg opuntia(Feigenkaktus)1.jpg opuntia_flowers.JPG Opuntia_humifusa_south_dakota1.jpg Visoflora-opuntia-920.jpg

opuntia.jpgТози род кактуси са разпространени в цяла Америка (от пустинните области до районите с висока влажност на въздуха). Има около 200 представители.

Характерното за тях са групираните (най - често по две) плоски плочки, покрити с бодли, които имат вид на заешки ушенца.
Цъфтят през пролетта и лятото в жълто, оранжево, червено, розово и т.н.

Някои от видовете раждат ядливи плодчета с бодлички, наричани кактусови смокини.

В диво състояние опунтиата служи за храна на костенурките по Средиземноморието.

По - популярни са Opuntia humifusa, O.compressa, O.indica, O.aciculata и т.н.

През зимните месеци се полива по веднъж в месеца. По - честото поливане (поне веднъж в седмицата) започва през март. През май растението расте най - усилено.

Подхранването не е задължително, ако растението е пресаждано скоро. Използва се тор за сукулентни (по-бедни на азот). През есента и зимата не се подхранва.

Пресаждането е през две - три години. Саксията трябва да е съвсем по-малко голяма от предишната. Задължително се използва част от старата пръст. Ако има наранени или загнили части, те се отстраняват.

Вирее на слънце или полу-сянка в градината, у дома или в оранжерия. Навън почвата трябва да е добре отцеждаща, богата на хранителни вещества.

У дома температурата през зимата не трябва да пада под 5 градуса.Най - подходяща е глинената саксия с дупки за отцеждане на излишната вода. В почвата задължително трябва да има пясък и парчета глина.

Размножаване: Чрез семена през пролетта и с резници.

Бодличките на растенията могат да причинят сериозно раздразнение на кожата.


Коментарисъздай pdf с тази новина  изглед за печат

Автор: Михаил Петров
Преглеждания: 8417
Прочетено: 9213 пъти
Коментари чрез Facebook

Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на активен линк към източника е незаконно.
Copyright © 2007 cvetq.info. Всички права запазени.
Theme by Xen