Декоративно-цъфтящи14 юли 2008

Азалия - Azalea indica ( Rhododendron )

Създадено от gradinar
понеделник 14 юли 2008 - 13:38:12

Azalea.jpg azalea1web1.jpg azaleaMontage6part50.jpg Azalea_01_M.jpg LavenderAzalea12506.JPG

azalea.jpgТова е удивително по декоративност и продължителност на цъфтене храстовидно растение. Цъфти и зиме и лете.

В продължение на няколко столетия са правени опити да бъде пренесена от родината й – остров Ява, но не е можела да издържи новите условия на живот в Европа. Едва през 1808 г. капитан Уелбанк донася богато цъфтящия храст от Индия и го предава в ботаническа градина недалече от Лондон. От него, чрез селекция и хибридизация с различни видове рододендрони в различни страни, са произлезли безбройното множество азалии.
Отглеждат се хибридните сортове заради красивите им цветове, които имат форма на звънче и са разположени по върха на клончетата. Те могат да бъдат прости или кичести и са обагрени в различни нежни тонове. По-разпространени са сортовете:
Pax - рано цъфтяща с бели цветове
Niobe - късно цъфтяща с бели цветове
Madame Mestagh - рано цъфтяща с розови цветове
Hollandia - средно рано цъфтяща с едри розови цветове
Vervaeneana rubra - средно рано цъфтяща с едри червени цветове
Има и с тъмно лилави и пъстри цветове.
Цъфтящите рододендрони продължават да поразяват нашето въобръжение от година на година. На градинската сцена тези прекрасни храсти изпълняват две роли - великолепните им цветове украсяват двора в началото, а след това тъмнозелените листа служат за фон на цветята, които изнасят представление през лятото и есента. Ако успеете да отговори­те на всички изисквания на рододендрона, дълги години ще се радвате на неговия разко­шен цъфтеж.


В превод от гръцки рододендрон означава розово дърво. Едва ли ще се намери по-точно наименование за този цъфтящ храст. През пролетта, когато тъмнозелените клони на рододендрона се окичат с едрите цветове, това е събитие, което се помни за дълго. В това отношение рододендроните нямат равни на себе си. Нито един друг вечнозелен гра­дински храст не е способен на такава експлозия от цве­тове. Но това далеч не е единственото му предимство. Рододендронът може да се отглежда успешно не само в голям двор, но и в малка градина, ако му се осигурят не­обходимите условия.
Той не вирее и не може без обилна почвена и въздушна влага. Нуждата му от влага може да се мери само с тази на папратите. Докато папратите растат на влажни, но по-топли тропически места, то рододендронът освен влага изисква и по-хладен въздух.
У нас при естествени условия на свобода расте в Стран­джа планина. Местните хора го наричат зеленика зара­ди вечнозелените му листа. Изискванията от почвена влага са необходими заради плитката коренова систе­ма, която се разклонява близо до повърхността. Освен че почвата изисква влага, тя винаги трябва да се разрохква, да е богата на хумус и да се смесва с листовка. Ако почвата е глинеста, можем да я олекотим, като прибавим пясък и обогатим с прегорял оборски тор и листовка. Въздушната влага, ако е ос­къдна в градината, честото оросяване на цялото растение рано сут­рин компенсира нуждата. Отделеното място в градината за рододенд­рона трябва да бъде на сянка. Сянката може да му осигури широколис­тно дърво с гъста облистена корона.Азалията изисква хладно (16-17°), но светло място, запазено от преките слънчеви лъчи, редовно оросяване и подхранване. Почвата трябва да бъде с кисела реакция – рН 4 - 4,5, предпочита иглолистна или торф. Младите растения се пресаждат всяка година, а по-старите – на 2 – 3 години, в ниски и широки съдове.Размножава се предимно с резници, чието вкореняване и отглеждане 2-3 години до цъфтежа е трудно при домашни условия. Затова се препоръчва да се набавят растения с гъста, правилна коронка, свежи листа и добре оформени цветни пъпки.
При добро отглеждане, азалията може да ви радва с цветовете си дълги години.Не я преполивайте и не я оставяйте да се засушава! За увеличаване на цъфтежа, в периода от февруари до юли-август на три пъти се подрязват връхните пъпки на клонките. Веднага след като спре да цъфти, се оформя коронката, като се режат пречупените, изсъхналите, или растящите навътре и накриво клонки.


Коментарисъздай pdf с тази новина  изглед за печат

Автор: Михаил Петров
Преглеждания: 63081
Прочетено: 42531 пъти
Коментари чрез Facebook

Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на активен линк към източника е незаконно.
Copyright © 2007 cvetq.info. Всички права запазени.
Theme by Xen