Орхидеи и Бромелиеви19 декември 2013

Цимбидиум ( Орхидея Цимбидиум) - Cymbidium

Създадено от gradinar
четвъртък 19 декември 2013 - 12:18:01
Cymbidium8.jpg Cymbidium7.jpg Cymbidium5.jpg Cymbidium4.jpg Cymbidium3.jpg Cymbidium1.jpg Cymbidium.jpg Cymbidium2.jpg Cymbidium6.jpg Cymbidium9.JPG

cymbidium6.jpg
Цимбидиум ( Орхидея Цимбидиум) - Cymbidium

Цимбидиумът е една невероятно красива орхидея.  Често срещано мнение е, че орхидейте се нуждаят от специални помещения и се отглеждат от по-опитните цветари. Това обаче се оказа грешна теория и в момента много аматьори цветари я отглеждат в дома си без проблем.

Орхидея Цимбидиум има големи овални издутини и листа с форма на гребло. Интересното при нея е доста продължителното цъфтене. Това я прави много търсена и невероятно предпочитана.

От цимбидиума се отглеждат главно миниатюрни хибриди. Причината за това е, че в природата Цимбидиума достига доста големи размери. Мини сортовете достигат до един метър височина.

Цимбидиум се среща най-често в Япония и Източна Азия, Австралия, Индия и др. Рода обхваща около 65-70  вида. Цветовете на Цимбидиума варират от розови и червени до бели и жълти. Ухаят невероятно. Понякога цъвтежа продължава до два месеца.


Отглеждане на Цимбидиум:
Място:
Цимбидиума предпочита светло място. За предпочитане е да има достъпдо свеж въздух. Можете да поставите вашия Цимбидиум на терасата или на уютно място на двора (на завет). Прибирайте я ако температурите се понижат под 4-5 градуса по целзии. Цимбидиума не обича високите температури. През лятото я поставяйте на светло място в градината или на терасата, но да не попада директно слънце върху нея. Температурата трябва да е около 17-22°С. През зимата трябва да я отглеждате температури от 13-15 °С.

Температура:
Както описахме по-горе температурата през летния сезон трябва да е около 17-22 градуса, а през зимния 13- 15°С.

Влажност:
Влажността при Цимбидиума трябва да е висока. Пръскайте неколкократно растението през горещите дни. Цимбудиумите складират хранителни вещества и вода. Така те преживяват моментите на суша (при отглеждане в естествени условия).

Поливане:
За орхидея Цимбидиум много важно е поливането. Преполиването и може да се окаже фатално или да повлияе  грешно върху развитието и. Когато расте растението трябва да се полива обилно. При цъвтеж това трябва да става умерено. Желателно е поливате когато почвата е почти суха. Когато са високи температурите, разтенията са млади или е сух въздуха я поливайте на пет дни. Извършвайте поливането с течаща вода. През зимата поливайте на 9-14 дни.

Почва:
Почвата трябва да се смес от глина, малко чакълест пясък, компост, торф и дървестна кора.

Торене:
Цимбидиума трябва да се тори през правилния период от време. Торенето през пролетта и лятото се извършва на една до две седмици. Необходимо е използването на тор в съотношение 30-10-10 (или 20-20-20) по време на разтежа през пролетта и лятото. В началото на септември променете съотношението на 10-30-20. Така ще се формират цветни стъбла. Торенето през зимата трябва да се извършва един път месечно. Прилагайте листните торове силно разредени.
Принципно правилото е следното: Ако искате листен разтеж или стимулиране на нови издънки използвайте торене в съотношение 30-10-10 или 20-20-20. Ако искате да стимулирате цъфтеж използвайте съотношение 10-30-20.

Пресаждане:
Пресаждането на Цимбидиум се извършва през пролетта, непосрествено след цъфтежа. Извършвайте пресаждане на всеки 2 години. При пресаждането трябва да осигурите място за двугодишен разтеж. Пресаждането се извършва като се отделят внимателно корените. След това растението се поставя в съд по такъв начин, че новоизрастващите луковици (псевдолуковици) да са далеч от ръба. След това трябва внимателно да се попълни със смеска и да се притисне.

Размножаване:
Пресаждането се извършва посредством разделяне на храста при пресаждането. Това се извъшва след периода на цъфтене. По принцип е трудно размножаването в домашни условия.

Съвети на градинаря:
1. При високи температури пръскате растението.
2. Преполиването може да е фатално!
3. Не излагайте Цимбидиума на пряка слънчева светлина.
4. Пресаждайте през пролетта.

Някой видове Цимбидиум:
- Cymbidium mastersii
- Cymbidium traceyanum
- Peter Pan (ensifolium x Miretta)
- Golden Elf (ensifolium x Enid Haupt)
- Cymbidium madidum
- Cymbidium chloranthum
- Cymbidium finlaysonianum
- Cymbidium pendulum
- Cymbidium atropurpureum


Коментарисъздай pdf с тази новина  изглед за печат

Автор: Михаил Петров
Преглеждания: 3765
Прочетено: 26096 пъти
Коментари чрез Facebook

Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на активен линк към източника е незаконно.
Copyright © 2007 cvetq.info. Всички права запазени.
Theme by Xen