Съвети на специалиста08 септември 2013

Борба с болести и вредители по цветята

Създадено от gradinar
неделя 08 септември 2013 - 10:55:29

Борба с болести и вредители по цветятаПри правилно отглеждане на саксийните растения не боледуват, но те не са застраховани от болести и вредители, които могат да пренесат по косвен път. При първите признаци на заболяване е необходимо болните растения да се отделят от здравите, а силно поразените да се унищожат. При стайни условия не са подходящи химически мерки за борба с болестите и вредителите по растенията, затова се препоръчват два други метода. Първият метод е механичен и се състои в ръчното отстраняване на заболелите части или на самите насекоми, ако те са още малобройни и по-големи. Вторият метод използва фитон-цидните и инсектицидните свойства на някои растения за въздействие върху вредителите. Тук ще дадем най-честите заболявания на стайните растения, причинителите им и някои прости средства за борба с тях.

Ръжда - причинява се от паразитни гъби. Средство за борба е пръскане с бордолезов разтвор - 10 г син камък се разтваря в 1 литър вода след което се прибавя една чаена лъжичка.


Брашнеста мана - широко разпространено заболяване, появяващо се с появата на брашнест налеп по листата, стъблата и цветовете. Повредените листа се деформират, изсъхват и окапват. Причинява се от гъби, като средство за борба може да се направи като растението се измива няколко пъти през 6 дни с настойка от чесън - 25г чесън се залива с 1 литър вода и се оставя да престои 1 денонощие.

Листни въшки - малки зелени, сиви или черни насекоми, които се размножават много бързо особенно в сухо и топло време. Смучат сок от долната повърхност на листата и предизвикват тяхната деформация. Средства за борба с тях: листата и стъблата се измиват веднъж седмично със смес от два разтвора - 1 чаена лъжичка стрит чеснов или кромид лук в 250 мл вода и сапун в 1 литър вода, или болните растения се обработват с разтвор от 10г сапун, 2,5 литра вода и 25г настойка приготвена по следния начин: 1 кг кори от лимони или портокали се смилат, заливат се с 3 литра вода и се държат на тъмно и топло в плътно затворен съд 5 денонощия, след което бързо се прецеждат и полученатанастойка отново се затваря в бутилка с плътна тапа или запушалка.

Щитоносни въшки - нападат почти всички стайни растения, като драцена, лимон, бегония, фикус и др. Смучат сокове от долната страна на листата, от стъблата и леторастите. Борбата с щитоносните въшки е трудна, защото те са покрити с овален щит, който предпазва и насекомото и яйцата му. Средство за борба с тях е нападнатите части да се намажат със смес от сапун, чесън ивода в съотношение 1:1:6, а след 15 часа растението да се изкъпи.


Коментарисъздай pdf с тази новина  изглед за печат

Автор: Михаил Петров
Преглеждания: 4195
Прочетено: 14564 пъти
Коментари чрез Facebook

Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на активен линк към източника е незаконно.
Copyright © 2007 cvetq.info. Всички права запазени.
Theme by Xen