Цветя и градини през сезоните06 април 2013

Градината и цветята през Април

Създадено от gradinar
събота 06 април 2013 - 13:16:13

gradinata prez april През април активната вегетация на растенията вече е започнала и те бързо започват да нарастват. През този месец може да засадите цветя и трябва да въведете постоянен режим на поддръжка на градината, в смисъл да се влезе в редовен цикъл на косене, поливане, резитби, торене и окопаване.

През март пролетта се пробужда, а през април се събужда. Събужда се и започва да се гизди в новата си цветна премяна. Живакът на термометъра са устремява нагоре, а подир него разцъфват иглики, нарциси, зюмбюли, бадеми, праскови, череши, ябълки, круши... Разхубавява се природата, разхубавява се и градината. А за да е такава, каквато я искаме, трябва да й се помогне. Не че е много работата в нея, но колкото и да е, по-важното да е свършена навреме. Нищо не търпи отлагане.

Храсти и дървета
Все още има време да засадите желаните храсти и дръвчета. Направете го в началото на месеца.
Март, април и май са най - подходящото време да се почистят вечнозелените видове (хвойна, кипарис и т.н.). Отстранете всички мъртви, болни или грозни части.
Окастрете форзицията, след като прецъфти.
Широколистните и иглолистните видове ще се почувстват добре, ако ги подхраните в основата с тор, богат на азот.

Розовите храсти
Подрежете розовите храсти и започнете наторяването им – на всеки 4–6 седмици, отсега до септември – както и пръскането против черни петна по листата – пагубни за повечето видове хибриди чайна роза, грандифлора и флорибунда. По изрязаните рози през април се развиват много растежни пъпки. Отстранете част от малките филизчета, предимно най-слабите, за да получите храст с красива корона.

Нови розови храсти засадете през първата половина на месеца или преди пъпките да са започнали да набъбват. Не забравяйте, че те трябва да се наторят, преди да цъфнат.

Окастрете и останалите храсти, които цъфтят този сезон, до втората или третата пъпка от основата, както и вечнозелените.


Едногодишни, многогодишни и луковични
gradinata prez aprilАприл е месецът, в който се засаждат цъфтящите през лятото градински цветя - далии, лилиуми. Ако сега засадите гладиолите и монбретията (крокосмията), те ще имат големи шансове да се развият успешно.
Смесете малко тор за луковични, малко прегоряла тор и мъх и ги добавете към пръстта.
Посейте семената на едногодишните астри, космос, цинии, невен, направо в градината. Те могат да издържат на някое внезапно застудяване.
Ако в началото на зимата сте прибрали на топло сандъчетата със здравец и фуксия, сега можете да ги изнесете спокойно навън. Окастрете ги, наторете ги и ги пресадете, ако е необходимо. Полейте ги добре.
След като прецъфтят пролетните цветя, не махайте веднага изсъхналите им листа. Те са нужни на луковиците още няколко седмици, осигурявайки им хранителни вещества за следващия цъфтеж.
Разделете многогодишните - далии, хризантеми, маргаритки, флокс. Новите растения можете да подарите или с тях да оформите нов кът в двора.
Розите трябва да се наторят, преди да цъфнат. Нови розови храсти засадете, преди пъпките да са започнали да набъбват.
Ако имате алпинеум, сега е моментът да засадите растенията в него.
Сложете подпори на растенията с по - високи стебла, ако е необходимо.
Внимавайте за първи признаци на болести и вредители и ако е необходимо започнете веднага лечение.

Зеленчуковата градина
В зеленчуковата градина засаждането на ранните топлолюбиви зеленчуци вечe може да започне. Засажда се разсадът от ранни домати, пипер и патладжан. Това трябва да стане, когато температурата на почвата е достигнала 12 градуса. За сеитбата на ранния градински фасул благоприятното време настъпва обикновено през първата половина на месеца в Южна България, а на север от Балкана – след 15 април. Не бива да остават без грижи и засадените и засетите през март зеленчуци. Нужно е да се окопаят ранните картофи, ранното зеле и карфиолът, да се проредят морковите.

Овощната градина
В овощната градина, ако ще се засаждат нови дръвчета, това трябва да стане колкото е възможно по-рано през месеца. Да не говорим за резитбата на овошките и лозите, която, ако не е извършена, трябва да завърши още в първите априлски дни. Лозите трябва и да се привържат към опорната конструкция. Не е за подценяване и обработката на почвата около овощните дръвчета, ягодоплодните храсти и в лозето. Април е времето за присаждане с калем под кора на овошките и в разцеп на старите лози. Така че ако искате да подмените сорта с нов, който ви харесва повече, не пропускайте момента.

Тревата
Не забравяйте моравата. Нанасянето на подходящ за сезона тор ще има като резултат свежа трева с чудесен цвят и форма. Най – добре е това да стане след като поне веднъж сте окосили активно растящата трева.
Аерирането на почвата ще позволи на водата да проникне по – дълбоко и ще намали нуждата от често поливане през горещия сезон. Просто направете дупки в земята с вилата.

Плодове и зеленчуци
Обърнете градината, за да се аерира почвата и внимавайте по - натам за плевели.
Сега е подходящ момент, в някой слънчев ден, да засадите плодни дръвчета, малини, къпини и т.н.
Време е да засадите граха, морковите, спанака, карфиола, зелето. Фасулът може да изчака края на месеца. По отношение на картофите, пащърнака и лука няма изисквания за времето. Доматите и краставиците обичат слънцето и топлото време, така че могат да изчакат до края на месеца или дори следващия.
Не забравяйте ягодите. Веднага след като се стопли, ги открийте и поддържайте почвата влажна.

Стайни цветя
gradinata prez aprilПогрижете се и за стайните цветя. Непрекъснато размествайте саксиите, за да получават всички растения еднакво количество светлина за добър растеж и съвършена форма.
Някои цветя не обичат силно слънце (африканската теменужка) и затова трябва да бъдат, ако се намират на източен или южен прозорец.
Почистете грижливо всички саксии. Отстранете изсъхналите цветове и пожълтели или изсъхнали листа. Напръскайте обилно с вода листата, за да махнете прахта. Почистете ги внимателно, за да може растенията да дишат.
За да стимулирате растежа на листнодекоративните видове, окършете връхчетата им, за да станат растенията по - буйни.

Съвети:
1. Преди пролетното почистване на зелената морава и цветните лехи в нея си очертайте малки пътечки, по които да вървите. Отляво и отдясно на тях можете да работите на разстояние около 0,8 м, без да използвате инструменти, а на по-надалече, до 1,2 м, използвайте гребло. Много скоро пътечките, които сте си направили, ще се покрият със зелената трева на моравата.

2. По изрязаните рози през април се развиват много растежни пъпки. Отстранете част от малките филизчета, предимно най-слабите, за да получите храст с красива корона.

3. Засаждайте луковиците на гладиолите през целия април на етапи. Така ще се радвате на цветовете им по-дълго време.

4. Устойчивите на студа едногодишни цветя, като невена, мака, нигелата, се засяват навън още в края на март и началото на април, веднага когато условията позволят да работите в градината. Семената ще покълнат бързо със стоплянето на времето. Благодарение на такива ранни посеви вие ще си освободите достатъчно време за работа в градината.

5. Ако не искате пъстрата ви полянка, изградена във вид на мавританска морава, да се превърне в английска морава, през пролетта не внасяйте торове. В противен случай ще се ускори растежа на плевелните треви, които ще потиснат развитието на цветните растения.

6. Най-подходящите съдове за производство на разсад са контейнери, чиято дълбочина съответства на дължината на корените. В такива контейнери корените се развиват правилно. Ако засеете едри семена в саксии, растенията ще образуват силни корени.

7. Торовете с продължително действие не действат веднага, а чак след 2-3 седмици. Затова зимувалите на хладно саксийни растения трябва да се подхранят веднага със започването на новата им вегетация, като торът се разпилее по повърхността на субстрата. Така, когато корените започнат да се развиват, ще имат достатъчно количество хранителни вещества.

8. Не бързайте да изнесете цъфналите лалета и нарцисите в контейнери и саксии на балкона. Привикналите към топлината растения не трябва да се излагат на хлад, дори и те да са студоустойчиви. За да не пострадат цветовете, внасяйте съдовете през нощта в стаята.

9. За да цъфнат по-рано чувствителните на хлад гергини, лилиуми и кани, засадете още в началото на април в саксии със свежа почва. Разположете ги на светло място при температура 15-18 градуса и с появяването на първите листа постепенно увеличавайте поливането. През май може да изнесете тези саксии с развити растенията навън и да ги засадите на избраното им място.


Коментарисъздай pdf с тази новина  изглед за печат

Автор: Михаил Петров
Преглеждания: 7913
Прочетено: 16038 пъти
Коментари чрез Facebook

Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на активен линк към източника е незаконно.
Copyright © 2007 cvetq.info. Всички права запазени.
Theme by Xen