Цветя и градини през сезоните06 април 2013

Градината и цветята през Април

Създадено от gradinar
събота 06 април 2013 - 13:16:13

gradinata prez april През април активната вегетация на растенията вече е започнала и те бързо започват да нарастват. През този месец може да засадите цветя и трябва да въведете постоянен режим на поддръжка на градината, в смисъл да се влезе в редовен цикъл на косене, поливане, резитби, торене и окопаване.

През март пролетта се пробужда, а през април се събужда. Събужда се и започва да се гизди в новата си цветна премяна. Живакът на термометъра са устремява нагоре, а подир него разцъфват иглики, нарциси, зюмбюли, бадеми, праскови, череши, ябълки, круши... Разхубавява се природата, разхубавява се и градината. А за да е такава, каквато я искаме, трябва да й се помогне. Не че е много работата в нея, но колкото и да е, по-важното да е свършена навреме. Нищо не търпи отлагане.

Храсти и дървета
Все още има време да засадите желаните храсти и дръвчета. Направете го в началото на месеца.
Март, април и май са най - подходящото време да се почистят вечнозелените видове (хвойна, кипарис и т.н.). Отстранете всички мъртви, болни или грозни части.
Окастрете форзицията, след като прецъфти.
Широколистните и иглолистните видове ще се почувстват добре, ако ги подхраните в основата с тор, богат на азот.

Розовите храсти
Подрежете розовите храсти и започнете наторяването им – на всеки 4–6 седмици, отсега до септември – както и пръскането против черни петна по листата – пагубни за повечето видове хибриди чайна роза, грандифлора и флорибунда. По изрязаните рози през април се развиват много растежни пъпки. Отстранете част от малките филизчета, предимно най-слабите, за да получите храст с красива корона.

Нови розови храсти засадете през първата половина на месеца или преди пъпките да са започнали да набъбват. Не забравяйте, че те трябва да се наторят, преди да цъфнат.

Окастрете и останалите храсти, които цъфтят този сезон, до втората или третата пъпка от основата, както и вечнозелените.
Коментари Виж ощеLAN_NEWS_24  изглед за печат

Автор: Михаил Петров
Преглеждания: 2397
Прочетено: 16013 пъти
Коментари чрез Facebook

Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на активен линк към източника е незаконно.
Copyright © 2007 cvetq.info. Всички права запазени.
Theme by Xen