Орхидеи и Бромелиеви31 март 2012

Гуцмания - Guzmania

Създадено от gradinar
събота 31 март 2012 - 08:54:57
Guzmania.jpg Guzmania2.jpg Guzmania3.jpg Guzmania4.jpg Guzmania_Hilda.jpg guzmania_sanguinea.jpg

Guzmania_sanguinea1.JPG Guzmania_sp.JPG Guzmania1.jpg

Цъфтеж: януари-декември
Семейство: Bromeliaceae (ананасови)
Родина: Средна и Южна Америка

Типична за гуцманията е плътната, съхраняваща вода розетка с блестящ венец от дебели листа. Родът наброява около 160 вида. Обикновенно достигат около 40-51 см. Листата им са жилави и твърди във формата на меч.

Гузманията (Guzmania) е от голямото семейство на Бромелиите, наричани още Ананасови, защото от същото семейство е и ядливият ананас. Те са отдавна известни, като стайни растения. Притежават листна розетка от блестящи, зелени и кожести листа. Интересно съцветие се появява от центъра на листната розетка. Цветчетата са малки и обикновено бели. Живеят кратко, но не и съцветието като цяло, защото цветовете се отварят постепенно. Красота на растението придават прицветните листа, които се обагрят в червено и жълто-оранжево, а при по-новите сортови и в лилаво и розово. Ако за тях се полагат грижи, ще останат на растението за няколко месеца. След цъфтежа, майчината розетка умира, но се оформят странични дъщерни, които осигуряват продължаване живота на растението. За разлика от другите бромелиеви растения, гузманията няма бодли по листата, което я прави желано стайно растение.


Отглеждане:

Място:
Дали светло или полусенчесто, главното е мястото да бъде топло и влажно. Гуцманията не понася пряка слънчева светлина. Температурите трябва да са между 18 и 22°С.

Влажност и поливане:
През цялата година да се поддържа умерена влажност. Непременно да се избягва подаване, защото коренът веднага загнива. В листната розетка трябва винаги да има по малко вода, а за поливане да се използва по възможност филтрирана вода със стайна температура.

Торене:
От пролетта до есента растението се тори на рсеки 14 дни с умерено наситен разтвор, през зимата - на около 6 седмици.

Размножаване:
Размножаването на Гуцмания  трябва да се прави след като мине цъфтежа. Отсраняват се малките издънки и се засаждат. При условие, че саксията или контейнера е по-малък, това стимулира цъфтежа.

Полезни съвети на градинаря:
Водата в розетката трябва редовно да се опразва и да се сменя с прясна вода, иначе ще се получи гниене. Също така е добре да пазите гуцманията от листни въшки, акари и бели мушички.

Мнения от Форума


Коментарисъздай pdf с тази новина  изглед за печат

Автор: Михаил Петров
Преглеждания: 30712
Прочетено: 36271 пъти
Коментари чрез Facebook

Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на активен линк към източника е незаконно.
Copyright © 2007 cvetq.info. Всички права запазени.
Theme by Xen