Орхидеи и Бромелиеви31 март 2012

Гуцмания - Guzmania

Създадено от gradinar
събота 31 март 2012 - 08:54:57
Guzmania.jpg Guzmania2.jpg Guzmania3.jpg Guzmania4.jpg Guzmania_Hilda.jpg guzmania_sanguinea.jpg

Guzmania_sanguinea1.JPG Guzmania_sp.JPG Guzmania1.jpg

Цъфтеж: януари-декември
Семейство: Bromeliaceae (ананасови)
Родина: Средна и Южна Америка

Типична за гуцманията е плътната, съхраняваща вода розетка с блестящ венец от дебели листа. Родът наброява около 160 вида. Обикновенно достигат около 40-51 см. Листата им са жилави и твърди във формата на меч.

Гузманията (Guzmania) е от голямото семейство на Бромелиите, наричани още Ананасови, защото от същото семейство е и ядливият ананас. Те са отдавна известни, като стайни растения. Притежават листна розетка от блестящи, зелени и кожести листа. Интересно съцветие се появява от центъра на листната розетка. Цветчетата са малки и обикновено бели. Живеят кратко, но не и съцветието като цяло, защото цветовете се отварят постепенно. Красота на растението придават прицветните листа, които се обагрят в червено и жълто-оранжево, а при по-новите сортови и в лилаво и розово. Ако за тях се полагат грижи, ще останат на растението за няколко месеца. След цъфтежа, майчината розетка умира, но се оформят странични дъщерни, които осигуряват продължаване живота на растението. За разлика от другите бромелиеви растения, гузманията няма бодли по листата, което я прави желано стайно растение.
Коментари Виж ощеLAN_NEWS_24  изглед за печат

Автор: Михаил Петров
Преглеждания: 1964
Прочетено: 37972 пъти
Коментари чрез Facebook

Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на активен линк към източника е незаконно.
Copyright © 2007 cvetq.info. Всички права запазени.
Theme by Xen