Широколистни дървета и храсти13 февруари 2010

Иланг-иланг - Cananga fruticosa

Създадено от gradinar
събота 13 февруари 2010 - 18:54:01

Canangaodorata06.jpg Cananga_fruticosa.jpg Cananga_fruticosa1.jpg Cananga_fruticosa2.jpg Cananga_fruticosa3.jpg Cananga_fruticosa4.JPG

Неповторимият аромат на "Шанел № 5" се дължи на маслото от иланг-иланг. То се получава от цветовете на дървото иланг-иланг (Cananga odorata),  което е разпространено в Индонезия и Полинезия. То е от семейство Анонови, близък роднина на  аноната, гуанабаната, черимоята и други прочути екзотични видове. В родината си дървото достига големи размери, но при нашите условия, отглеждано в оранжерии, е значително по-дребно. Съществува и съвсем ниска форма на растението (Cananga fruticosa), която отлично вирее и в домовете.

Иланг-иланг на полинезийски език означава "цвете на цветята". И наистина красотата му е изключителна, а ароматът - несравним. Клоните са "плачещи", покрити плътно от едри, тъмнозелени листа, наредени в застъпващи се двойки. Цветовете, които обсипват дървото цяла година без почивка, са едри, изящни, напомнят красиви бижута. Те траят около 3 седмици, като през това време изменят цвета си от много бледозелен през жълто-зелен, лимонов до наситеножълт. Изисканият им аромат е много силен и траен.


Когато прецъфтят, цветовете се сменят от тъмнозелени плодове, подобни на маслини, с хвойнов аромат, събрани в малки гроздове. Със съзряването си те потъмняват, докато придобият съвсем черен цвят. За разлика от останалите членове на семейство Анонови, чиито плодове се славят като деликатеси, плодовете на иланг-иланга не се ядат, защото не са вкусни.

Иланг-илангът се размножава със семена, които трябва да са отлежали поне 5-6 месеца. Преди засяване е добре да се киснат известно време в топла вода. Поникват след 3-4 седмици при висока температура и въздушна влажност.

Семейство (род): Анонови
Вид: Стайно Цъфтящо Многогодишно
Изложение: Слънце
Min t°: 12 Max t°: 30
Поливане: Умерена нужда от вода

Място: През лятото растението се държи на силно огрявано от слънцето място при температура между 18 и 30 градуса. През зимата, когато в продължение на около 2 месеца изисква покой, темпаратурата трябва да е около 12-14 градуса. Светлината обаче трябва пак да е силна.

Поливане: През периода на растеж и цъфтеж се полива обилно, а по време на покоя вода се дава ограничено, когато повърхността на почвата добре просъхне.

Подхранване: От март до август е добре веднъж в месеца да се подхранва с минерални торове за цъфтящи растения.

Влажност: За да се постигне нужната висока въздушна влажност, може саксията да се постави заедно с подложката в широк съд с вода, която да се изпарява, но корените да не се преовлажняват.

Пресаждане: Всяка пролет иланг-илангът се пресажда в нов, по-голям съд, който трябва да е дълбок, за да се чувстват добре дългите корени. Дренажът трябва да е много добър.

Почва: Почвата може да се приготви от равни части чимова пръст, хумус, торф и пясък, като се прибавят късчета дървени въглища. Може да се използва и готова почва за палми или фикуси.

Цъфтене: В домашни условия можем да очакваме цветове на 3-4-годишна възраст, а формата фрутикоза зацъфтява, щом достигне 20-30 см на височина.

Светлина: Много силно огряване.

Вода: В зависимост от сезона.

Влажност на въздуха: Много висока.

Подхранване: През лятото.

От иланг-иланга зависят икиномиките на много тропически страни, където се отглежда в плантации. Етеричното масло, което се извлича от цветовете, е изключително търсено в парфюмерийната промишленост.

Иланг-илангът има положително действие върху нервната система, премахва безпокойство и напрежение, чувствата на гняв и страх. Маслото е ефикасно при депресивни състояния, умора, безпокойство, безсъние, ПМС. Лечебното действие на маслото от иланг-иланг се проявява в пълна степен при сърдечно-съдови заболявания – то понижава артериалното налягане, успокоява задух и сърцебиене. Редовното използване на масло от иланг-иланг подобрява кръвоснабдяването на сърдечният мускул и намалява появите на стенокардия. Укрепва имунитета. Добро средство е против спазми. Маслото помага ефикасно при спастични разстройства на червата.

Маслото от иланг-иланг действа универсално на кожата като влияе положително както на суха, така и на мазна кожа, спомага за отстраняването на акне, благоприятно е за раздразнителна и увредена кожа. Помага при ухапвания от насекоми, меко дезинфекцира и тонизира, стимулира кръвообращението в капилярите и великолепно подхранва клетките на кожата. Много е полезно при грижа за косата, особено за повредена и изтощена коса. Иланг-илангът е и средство на интимната козметика.

Като афродизиак, маслото от иланг-иланг има стимулиращо еротично действие – усилва половото влечение. Ароматът създава лека еуфория и разкрепостява чувствеността. То е едно от най – еротичните и романтични масла. Помага при фригидност и импотенция. Наричат го още “Масло на наслаждението”.

Мнения от Форума


Коментарисъздай pdf с тази новина  изглед за печат

Автор: Михаил Петров
Преглеждания: 18600
Прочетено: 7242 пъти
Коментари чрез Facebook

Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на активен линк към източника е незаконно.
Copyright © 2007 cvetq.info. Всички права запазени.
Theme by Xen