Широколистни дървета и храсти13 февруари 2010

Иланг-иланг - Cananga fruticosa

Създадено от gradinar
събота 13 февруари 2010 - 18:54:01

Canangaodorata06.jpg Cananga_fruticosa.jpg Cananga_fruticosa1.jpg Cananga_fruticosa2.jpg Cananga_fruticosa3.jpg Cananga_fruticosa4.JPG

Неповторимият аромат на "Шанел № 5" се дължи на маслото от иланг-иланг. То се получава от цветовете на дървото иланг-иланг (Cananga odorata),  което е разпространено в Индонезия и Полинезия. То е от семейство Анонови, близък роднина на  аноната, гуанабаната, черимоята и други прочути екзотични видове. В родината си дървото достига големи размери, но при нашите условия, отглеждано в оранжерии, е значително по-дребно. Съществува и съвсем ниска форма на растението (Cananga fruticosa), която отлично вирее и в домовете.

Иланг-иланг на полинезийски език означава "цвете на цветята". И наистина красотата му е изключителна, а ароматът - несравним. Клоните са "плачещи", покрити плътно от едри, тъмнозелени листа, наредени в застъпващи се двойки. Цветовете, които обсипват дървото цяла година без почивка, са едри, изящни, напомнят красиви бижута. Те траят около 3 седмици, като през това време изменят цвета си от много бледозелен през жълто-зелен, лимонов до наситеножълт. Изисканият им аромат е много силен и траен.
Коментари Виж ощеLAN_NEWS_24  изглед за печат

Автор: Михаил Петров
Преглеждания: 1125
Прочетено: 7236 пъти
Коментари чрез Facebook

Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на активен линк към източника е незаконно.
Copyright © 2007 cvetq.info. Всички права запазени.
Theme by Xen