Декоративно-цъфтящи13 февруари 2010

Акация,мимоза - Acacia

Създадено от gradinar
събота 13 февруари 2010 - 15:12:36

acacia_acinacea_100_4191.jpg acacia_baileyana.jpg Acacia_pulchella-web.jpg acacia_pycnantha_tree.jpg acacia_retinoides.jpg Acacia_truncata-web.jpg

Тук трябва да уточним, че не става дума за всеизвестната бяла акация, която ни радва с ароматни цветове в късна пролет. От ботаническа гледна точка тя въобще не е акация, научното й име е Robinia pseudoacacia. Истинската акация се продава в цветарските магазини под името мимоза и е наистина пленителна, когато потъне в цвят.

Акацията (Acacia) принадлежи към голямото семейство Бобови. Родът й е голям - в него влизат около 800 вида вечнозелени дървета и храсти. Всичките произхождат от тропичните и субтропичните области. Като декоративни растения се отглеждат само 50 от тях.

Акациите, отглеждани като стайни цветя, са храстчета с перести листа и ароматни цветове, събрани в топчести или класовидни съцветия. Когато светлината привечер намалее, те се приготвят за сън, като прибират нежните си листенца, а сутрин ги разпускат отново.За да се развива добре и да цъфти, акацията се нуждае през зимата от прохладно помещение, в което температурата не пада под 10 градуса. Не бива обаче да й се спестява слънчевото греене - тя го обожава.Тогава се полива съвсем оскъдно, за да протече правилно периодът на покой. През пролетта температурата се повишава, поливането също става обилно. След прецъфтяването през 2 години акацията се пресажда в нова почвена смес, която трябва да е лека и пропусклива. При пресаждането може да ни смути особеният мирис на чесън, който се излъчва от корените. Добре е тогава да започнем да каляваме растението, като продължително време го държим при отворен прозорец. Скоро ще можем да го изнесем на открито на балкона или в градината, където да прекара лятото на свеж въздух и силно слънце. Ако ще го настаним в градината, е добре да го извадим от саксията, преди да го посадим на закътано от вятъра място. На всеки 2 седмици е добре да подхранваме с торове за стайни растения. Щом наближи времето на първите слани, трябва да приберем акацията в стаята.


Семейство (род): Бобови (Fabaceae)
Вид: Стайно Цъфтящо Многогодишно
Изложение: Слънце
Min t°: 10 Max t°: 30
Поливане: Умерена нужда от вода

Размножаване:
Размножаването става с резници и със семена. Резниците се вкореняват без проблеми през лятото, а семената се засяват между януари и март.

Тайните на успеха

Светлина: Обича силно слънчево огряване.

Вода: През лятото се полива обилно, през зимат а - оскъдно.

Влажност на въздуха: Няма значение.

Подхранване: През лятото

Източник: Градината.бг

Мнения от ФорумаКоментарисъздай pdf с тази новина  изглед за печат

Автор: Михаил Петров
Преглеждания: 8327
Прочетено: 12430 пъти
Коментари чрез Facebook

Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на активен линк към източника е незаконно.
Copyright © 2007 cvetq.info. Всички права запазени.
Theme by Xen