Декоративно-цъфтящи13 февруари 2010

Акация,мимоза - Acacia

Създадено от gradinar
събота 13 февруари 2010 - 15:12:36

acacia_acinacea_100_4191.jpg acacia_baileyana.jpg Acacia_pulchella-web.jpg acacia_pycnantha_tree.jpg acacia_retinoides.jpg Acacia_truncata-web.jpg

Тук трябва да уточним, че не става дума за всеизвестната бяла акация, която ни радва с ароматни цветове в късна пролет. От ботаническа гледна точка тя въобще не е акация, научното й име е Robinia pseudoacacia. Истинската акация се продава в цветарските магазини под името мимоза и е наистина пленителна, когато потъне в цвят.

Акацията (Acacia) принадлежи към голямото семейство Бобови. Родът й е голям - в него влизат около 800 вида вечнозелени дървета и храсти. Всичките произхождат от тропичните и субтропичните области. Като декоративни растения се отглеждат само 50 от тях.

Акациите, отглеждани като стайни цветя, са храстчета с перести листа и ароматни цветове, събрани в топчести или класовидни съцветия. Когато светлината привечер намалее, те се приготвят за сън, като прибират нежните си листенца, а сутрин ги разпускат отново.

Коментари Виж ощеLAN_NEWS_24  изглед за печат

Автор: Михаил Петров
Преглеждания: 2849
Прочетено: 13506 пъти
Коментари чрез Facebook

Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на активен линк към източника е незаконно.
Copyright © 2007 cvetq.info. Всички права запазени.
Theme by Xen