Цветя и градини през сезоните15 септември 2009

Градината през декември

Създадено от gradinar
вторник 15 септември 2009 - 09:26:20

През декември настъпва зимата - и астрономическата, и метеорологическата. Нахлуват студените въздушни маси, но за по-голямата част от страната средните денонощни температури, наблюдавани в течение на много години, са положи­телни. Понякога съвсем не е така и студът сковава напълно земята, но се случва декември и да е топъл повече от обичайното. Едно е неизменното - късите му дни, най-късите през годината, когато трябва да се изпълнят важни градин­ски задължения. Не е нормално да остават за догодина.

В дворната цветна градина има да се довършват недовършени работи, било обработка на почвата, придружена с подходящо торене, било почистване на окапала шума и други растителни остатъци, било подрязване и привързване на храсти с цел да устоят на снежната покривка. Особено важно е върху тревните площи да няма окапали листа, защото под снежната покривка те се превръщат в кора, която не пропуска въздуха и тревата може да се задуши. Трябва да се вземат мерки и срещу измръзване на податливите на студ многодишни цветя. А подходящите за работа на открито дни, особено през първата половина на месеца, си заслужава да се използват за засаждане на декоративни дървета и храс­ти.

В зеленчуковата градина трябва да се довърши обработката на почвата след късно прибраните зеленчуци - зеле, моркови, праз, ряпа и др. При благоприятни условия може да продължи предзимното засяване на моркови, магданоз, са­лати и някои други зеленчуци. Неблагоприятните за работа на открито дни следва да се използват за ремонта на гради­нарския инвентар. Сега особена важност придобива подготовката за сеитбата на разсадите за пипер и домати и онези, които възнамеряват сами да ги отгледат, следва да се снабдят със семена от подходящи сортове, да подготвят култи­вационните съоръжения.

В плодовата градина, ако не е извършено по някаква причина първото зимно пръскане, по-добре е да се извърши се­га, в благоприятни за тази цел дни, отколкото да се пропусне. Продължава почистването на дръвчетата от изсъхнали клони и мумифицирани плодове, остъргва се старата напукана кора, почистват се и се подреждат инструментите и ин­вентарът. Не бива да се забравя, че всеки хубав ден на декември може да се използва и за засаждането на овощни дръвчета - достатъчно е температурата на въздуха да е над 5-6 градуса, а почвата да не е замръзнала, както и много влажна.


[html]
Декоративна градина

Лилиумите израстват и от луковични люспи

За да отгледате няколко нови растения от луковицата на лилиума, може да използвате люспиците. За тази цел горните повредени люспици се махат, а вътрешните се отчупват колкото може по-близо до дънцето на луковицата. Посипват се с топсин М 70 ВП, поставят се в целофанов плик и така престояват няколко дни. В друг плик се насипва смес от торф и чист речен пясък или перлит в съотношение 1:1. Вместо торф може да използвате дървесна пепел. Люспиците, обработе­ни с фунгицида, се поставят в сместа. Пликът леко се надува и се завръзва. В това състояние люспите престояват в про­дължение на 3 месеца, след което пликът се поставят за още 6-8 седмици в хладилник. Към края на този период по люс­пиците се появяват малки луковички. Ако люспите са меки, отделете луковиците, а ако са се запазили плътни, ги заса­дете заедно с луковичките.

По такъв начин могат да се размножават не само лилиумите, но и другите видове, чиито луковици са с дебели люспи.


Почистете семената

Семената на множеството декоративни растения силно се различават по размер и форма. Затова начините на почистване са често доста различни. За много семена се налага да се поставят в плътна торбичка и да се претрият. Можете да из­ползвате и плътни ръкавици, за да не нараните ръцете си, ако семената са с твърда обвивка. При някои растения е необ­ходимо да изваждате семената от семенните кутийки или шушулките, като си служите с подходящ предмет.

Отпадъците от семенните обвивки и други растителни остатъци се отделят с помощта на сито или чрез отвяване, ако се­мената са достатъчно тежки. Трябва да имате няколко сита с различен диаметър на отворите, за да ги използвате за пресяване на семена от различна големина. Почистените от отпадъците семена се изсипват в бял съд или върху бяла хар­тия, за да бъдат отстранени недоброкачествените зърна.

В домашни условия не е задължително семената да са идеално чисти. Достатъчно е само максимално да премахнете отпа­дъците, тъй като те понякога са източник на инфекции и могат да причинят загниването на кълновете.

Можете да засеете няколко от почистените семена, за да проверите кълняемостта им. Имайте предвид, че при някои култури (латинка, вербена) в това време от годината те се намират в период на дълбок покой и могат да покажат нисък процент на кълняемост, но това ще се промени в края на зимата.

Съхранявайте семената в хартиени пликчета на сухо и проветриво място, далече от топлинни източници. Не забравяйте да напишете върху плика името на растението, сорта и годината, в която са били събрани семената.


Подходящата почва за ериката

Това растение може да засадите в късна есен, стига земята да не е скована от студ. Имайте предвид, че то обича леко киселата почва и ако тя му липсва, следва да му я осигурите преди засаждането. Ще я намерите в иглолистната гора, под елите и боровете. Можете да вземете горния почвен слой (около 5 см), където е попаднала смолата от дърветата. За ериката подходяща е и почвата от открити места, където растат папрати, мащерка или други видове, в частност ди­ви ерики. Такава почва е доста по-лека от горската. За да се получи по-полезен субстрат, можете да смесите почвите от двете места.


Време е да планирате бъдещата работа

За да определите потребностите от семена за предстоящия сезон, си съставете точен посевен план. Най-добре е да нап­равите това сега, за да избегнете неприятностите при обикаляне по магазините през пролетните месеци, когато ще сте заети в градината. В плана трябва да опишете подробно и датите за засяване на семената за получаването на разсад. Постарайте се да водите дневник и за останалите работи в градината - засаждане на разсада, разрохкване на почвата, поливане, подхранване и т. н. Прочитайки през зимата тези записки, ще можете да се ориентирате в най-правилния из­бор на семена от определени сортове, да осигурите най-добро развитие на растенията и да оползотворите най-пълно­ценно времето си.

Елементарно, но полезно
Определяйки цветовото решение на композицията от растения, важно е да го съобразите с мястото, където ще се нами­ра тя. За да украсите ъгълчето за почивка, разположено на слънчевата страна на градината, можете да си купите рас­тения в сребристо-сивата гама. Тези оттенъци създават успокояваща обстановка. Съчетанието пък от интензивно жъл­то, оранжево и червено при ярко слънчево осветление натоварват очите. В условията на недостатъчна осветеност инте­ресни композиции се получават от растения в пастелни тонове (бледосини, розови, светложълти и сребристи). Веранди­те и вътрешните дворове най-добре е да се оформят с растения с бели цветове или с изпъстрени в бяло и жълто листа, които за сметка на отразената светлина ще направят обстановката малко по-светла и ще „осветят" засенчения през де­ня двор.

Мястото на оригиналните самотници

Единичните дървета (солитери) се отглеждат, за да можете да наблюдавате природната им красота през всички сезони на годината, като изключите конкуренцията на останалите дървета. При избора на "образцово" дърво за засаждане трябва да вземете под внимание красотата на листата му, формата на ствола и короната му, окраската на кората му, тъй като то ще бъде централна фигура в композицията на градината. Размерът също има значение: малките дръвчета се губят сред околните растения, а ако е прекалено голямо, ще закрива другата растителност. В обикновената гради­на солитерите често заемат центъра на моравата, но могат да се засадят и в края на зелената пътека, където ще впечатлява с оригиналния си силует. Такова дърво може да се сложи и на входа на градината или до водоема, където ефектно ще се отразява във водата. За създаването на равен фон под солитера се засаждат стелещи се растения, нап­ример винка.

Скрийте растенията под дебела снежна завивка

Дори и ако живеете далече от градината си, се постарайте да отидете дотам 1-2 пъти в месеца. Проверете дали добре са скрити под снега за­садените многогодишни растения. Ако слоят не е голям, тогава насипе­те още сняг от пътеките.

Особено внимание изисква и алпинеумът. По време на затопляне или по­ради силните ветрове върхът и склоновете му, особено от южната и за­падната страна, могат да се оголят. В такива случаи задължително на­сипете върху тях сняг от свободните от растения участъци, но в ника­къв случай от моравата или от под дърветата и храстите.

Покрийте със защитен материал или завържете компактната корона на хвойновите растения (туя, кипариси и др.) иначе снегът може да ги счупи. Много хвойнови, особено младите, засадени в предишната година, през зимата страдат от слънчеви пригори, за­това те трябва да се покрият с нетъкан материал или с клонки.

Запазете лятото в корените на каните

Своята лятна хубост каните дължат на големите елиптични листа и на едрите различно обагрени цветове. Сега, когато есенните мразове се унищожили лятната им хубост, извадете внимателно коренищата и ги настанете в хладно избено помещение с част от пръстта около тях. В началото на пролетта, когато започват да се развиват, разрежете коренище­то на части, така че всеки резник да има по една или две пъпки. Засадете резниците в саксии и ги дръжте на топло. В градината ще ги посадите в началото на юни, когато настъпи трайното затопляне, защото тези растения са чувствител­ни към понижаването на температурите.

Олеандърът зимува на хладно

Олеандърът (зокум, лян) е топлолюбиво растение. Неговата родина е северното африканско крайбрежие, където укра­сява дворове и пътища, подобно на розите. У нас се отглежда в големи съдове и за да устои на зимните студове, трябва навреме да се настани на подходящо място. Не бива да е на топло, като фикуса или дифенбахията например. Зимата е период на задължителна почивка за олеандъра и в неговата родина. Приберето го в светло, но прохладно помещение с температура между 1 и 5 градуса. Поливайте само когато почвата в кашпата е видимо засъхнала.

Преборете се с гризачите

Ако в градината ви има гризачи или пък могат да проникнат зайци, то завържете около стволове­те и ниските клонки на дръвчетата и храстите изкуствен материал или картон. За да унищожи­те мишите ходове, е полезно периодично да притъпквате снега около стволовете на дърветата. За борба с гризачите в недостъпните за птиците и домашните животни места трябва да постави­те примамки. Мишките могат да повредят през зимата много чувствително двугодишните расте­ния (турски карамфили, маргаритки и др.) и плитко засадените луковици. И на тези места в миши­те ходове трябва да поставите примамки, но най-добре е редом с тези растения да садите и та­кива, които гонят мишките, например циноглосум. Гризачите не обичат миризмата и на луковици­те на някои видове декоративни лукове.

Малки съвети

Осигурете през зимните месеци храна на птиците в градината ви, тъй като те все по-трудно я намират на други места. През цялата пролет, лято и есен птиците са защитавали вашата градина от вредители­те, сега е дошло времето, в което вие трябва да им се отблагодарите за това.

Един-два пъти в месеца оглеждайте клубените, луковиците и коренищата на гладиолите, лютичетата, бегониите, анемонето, каните, гергините и другите съхраняващи се до пролетта топлолюбиви растения. Отделяйте болните от тях, изрязвайте и дезинфекцирайте нападнатите от гниене части. При нужда про­ветрявайте сандъчетата, в които те се съхраняват. Старайте се да поддържате в помещението опти­мален температурен режим.

Особено внимание отделяйте на състоянието на клубените на гергините. Когато мястото на съхранение е прекалено влажно, на клубените могат да се развият гъбни заболявания и ако не предприемете мерки навреме, всичките може да станат негодни за засаждане напролет. Благоприятно за развитието на те­зи болести е съвместното съхраняване на гергините със зеленчуци и картофи, а също така и замърсени­ят недезинфекциран пясък. При появяването на признаци на гъбни заболявания загнилите части на рас­тенията трябва да се изрежат, клубените да се подсушат и напудрят с дървесна пепел.

Стаи и балкони

Докато мушкатото си почива

Ще цъфти от пролеттта до есента всяка година, ако прекарва зимите в прохладно и светло помещение.

Премахнете цветовете!

Изрежете цветоносите, независимо от това дали има цветове или са се образували пъпки. Това ще помогне на растение­то да съхрани енергията си.

Откъсвайте застарелите листа!

Повечето листа на мушкатото през зимата увяхват. Внимателно откъсвайте пожълтелите и завяхващи листа. Не ги из­рязвайте с ножица, за да не останат да стърчат сухите дръжки.

Не подценявайте резитбата!

За да се радвате на кичести растения, през пролетта трябва да ги подрежете силно. Запазва се само основата на разкло­ненията. Върховете на клонките могат да се използват като резници за вкореняване.

Поливайте много пестеливо!

За мушкатото е подходящо светло помещение с температура 5-12 градуса. През зимата то ще мине без ярко осветление, затова можете да го поставите далече от прозореца.

През студените месеци поливайте рядко, защото това растение натрупва запаси влага в стъблата си и ги използва дъл­го. Почвата в саксията трябва да бъде само леко овлажнена и до следващото поливане повърхността й напълно да е из­съхнала. До март подхранването е изключено.

Така цикламите ви дълго ще цъфтят

Цъфтящите циклами често загиват. За да красят стаята ви по-дълго време, поливайте ги чрез подложката или по края на саксията. Най-важното е да не допускате вода да попада по клубените, в основата на дръжките на листата или по пъпките. Освен това трябва да почиствате жълтите и увехнали листа заедно с дръжките или пък цветовете с дръжки­те. Това трябва да се прави внимателно, като дръжките се откъсват непосредствено до клубена. Цикламата не понася и топлината. Тя цъфти добре и запазва листата си на светло и прохладно място. Оптималната температура за нея е 6-8 градуса.

Чистотата е залог за здраве

Растенията, внесени в къщата за презимуване, често биват забравени. Дори и да ви отнемат повечко вре­ме, трябва да им обръщате внимание поне 1-2 пъти в седмицата. Не може да оставите своите любимци без грижа през студените зимни месеци.

Почистете!

Съкратете малко с помощта на ножица или остър нож прекалено дългите клонки, а растящите навътре в короната изре­жете напълно. Сериозната резитба отложете за март.

Изметете!

Не оставяйте със седмици върху почвата в саксията да лежат опадалите листа от растението. Те могат да загният и да се превърнат в сигурно убежище за вредителите. Дребните листа могат да се "изметат" с четка, а едрите се отстраня­ват с ръка.

Проветрете!

В топлото време отворете за няколко минути вратата или прозореца. По такъв начин ще напълните стаята със свеж въз­дух, а растенията няма да замръзнат. Тази мярка се приема и като профилактика срещу гъбни заболявания.

Защитете!

Вредителите, най-често листни въшки, акари или оранжерийна белокрилка, разполагат в стаите с благоприятни условия за развитие. Използвайте защитни средства, като опръсквате короната от всички страни. Ако пръскате в помещение­то, не пропускайте да проветрите.

Малки съвети

Правилното поливане през зимата е много важно, за да съхраните растението си здраво. Почвата през зимата не трябва да е преовлажнена, водата да не се задръжа дълго в подложката, защото корените може да загният. Използвайте само мека вода, която е със стайна температура. Поливайте растенията само сутрин или в първата половина на деня.

Ако сте преценили, че няки растения може да зимуват на терасата, предвидете си и време да ги прег­леждате един-два пъти в седмицата. Те трябва да са събрани на групи и да са разположени по-близо до стената. Саксиите им трябва да са поставени в по-големи съдове, което по същество е изолация сре­щу измръзване на корените. Все със същата цел покрийте ги с листа и клонки.

Трябва да се погрижите и за водните растения, които са в аквариума или пък сте внесли от градината в дома си. Те, както всички останали аквариумни растения, изискват добро осветление и много топлина. Не­обходимо е също така и да следите за нивото на водата в съдовете, в които са пренесени водните ли­лии.

Зеленчукова градина

Грахът може да се засява и в късна есен

Грахът е растение на хладния и влажен климат и за да се развие в подхо­дящи условия, практиката е утвърдила за подходящ срок на сеитбата февруари-март. По-късните посеви страдат от засушаване и високи темпе­ратури и дават по-ниски добиви. В по-високите райони, където пролетта е продължителна и валежите са повечко, не е голяма беда да се засее и в началото на април, но на местата с ясно изразен континентален климат и в южните райони на страната, където пролетта е къса, заслужава си да се засява сега, преди настъпването на студовете. Семената остават без повреди до слабото затопляне на почвата, когато започват бавно да по­никват и растенията се развиват по-рано в благоприятни за тях условия. Това е показал и опитът на нашите градинари от Пловдивско, Петричко и други райони още преди много десетилетия. Ако преценявате, че и при вас пролетта е къса и ще изпуснете времето за сеитба в ранна пролет, за­сявайте без страх сега, преди настъпването на дълготрайното януарско застудяване.

В условията на двора може да отгледате граха на бразди. Разстоянието между тях трябва да е 50 см за ниските сортове и 60-70 см за високите. Семената се засяват по 3-4 в гнездо. Разстоянието между гнездата е 30 см за ниските и 50 см за високите сортове. Дълбочината на предзимните посеви е малко по-голяма, отколкото на пролетните - 5-7 см.

Баклата от зима се не плаши

Баклата е отколешен зеленчук, който напоследък сякаш излиза от употреба. Отбягвана от крупните производители, тя представлява кулинарен интерес за много любители, още повече че се отличава с голяма хранителност. По съдържание на белтъчини превъзхожда фасула и граха. Особено високо е съдържанието на легумина, който е една от най-ценните форми на белтъчините. Ценно качество на баклата е, че става готова за консумация напролет преди зеления фасул. Та­ка се удължава периодът на консумация на прясна високобелтъчна растителна храна.

Важна особеност на семената на баклата е, че могат да престоят дълго в почвата, без да се повредят. Това дава въз­можност да се засяват непосредствено преди зимата и напролет със затопляне на времето да поникнат. Така баклата из­ползва пълноценно влагата от зимните валежи в почвата и поливане почти не се налага. При пролетната сеитба това не е така, защото почвата трябва да е доста поизсъхнала, за да се обработва и засява. Младите растения издържат на повратните пролетни застудявания без особени повреди.

Ако и вие искате да отгледата бакла чрез зимен посев, най-добре ще е да я засеете по бразди. Подходящото разстоя­ние между браздите е 50 см. Семената се засяват по 4-5 в гнезда в основата на браздите от южната страна на дъл­бочина 5-7 см. Разстоянието между гнездата е 30-40 см.

Когато си набавяте нужните ви семена

Сеитбата на някои зеленчуци, в зависимост от района и начина на отглеждане, започва още през януари, така че е време да се пот

Коментарисъздай pdf с тази новина  изглед за печат

Автор: Михаил Петров
Преглеждания: 10975
Прочетено: 12614 пъти
Коментари чрез Facebook

Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на активен линк към източника е незаконно.
Copyright © 2007 cvetq.info. Всички права запазени.
Theme by Xen