Цветя и градини през сезоните15 септември 2009

Градината през декември

Създадено от gradinar
вторник 15 септември 2009 - 09:26:20

През декември настъпва зимата - и астрономическата, и метеорологическата. Нахлуват студените въздушни маси, но за по-голямата част от страната средните денонощни температури, наблюдавани в течение на много години, са положи­телни. Понякога съвсем не е така и студът сковава напълно земята, но се случва декември и да е топъл повече от обичайното. Едно е неизменното - късите му дни, най-късите през годината, когато трябва да се изпълнят важни градин­ски задължения. Не е нормално да остават за догодина.

В дворната цветна градина има да се довършват недовършени работи, било обработка на почвата, придружена с подходящо торене, било почистване на окапала шума и други растителни остатъци, било подрязване и привързване на храсти с цел да устоят на снежната покривка. Особено важно е върху тревните площи да няма окапали листа, защото под снежната покривка те се превръщат в кора, която не пропуска въздуха и тревата може да се задуши. Трябва да се вземат мерки и срещу измръзване на податливите на студ многодишни цветя. А подходящите за работа на открито дни, особено през първата половина на месеца, си заслужава да се използват за засаждане на декоративни дървета и храс­ти.

В зеленчуковата градина трябва да се довърши обработката на почвата след късно прибраните зеленчуци - зеле, моркови, праз, ряпа и др. При благоприятни условия може да продължи предзимното засяване на моркови, магданоз, са­лати и някои други зеленчуци. Неблагоприятните за работа на открито дни следва да се използват за ремонта на гради­нарския инвентар. Сега особена важност придобива подготовката за сеитбата на разсадите за пипер и домати и онези, които възнамеряват сами да ги отгледат, следва да се снабдят със семена от подходящи сортове, да подготвят култи­вационните съоръжения.

В плодовата градина, ако не е извършено по някаква причина първото зимно пръскане, по-добре е да се извърши се­га, в благоприятни за тази цел дни, отколкото да се пропусне. Продължава почистването на дръвчетата от изсъхнали клони и мумифицирани плодове, остъргва се старата напукана кора, почистват се и се подреждат инструментите и ин­вентарът. Не бива да се забравя, че всеки хубав ден на декември може да се използва и за засаждането на овощни дръвчета - достатъчно е температурата на въздуха да е над 5-6 градуса, а почвата да не е замръзнала, както и много влажна.

Коментари Виж ощеLAN_NEWS_24  изглед за печат

Автор: Михаил Петров
Преглеждания: 1417
Прочетено: 10150 пъти
Коментари чрез Facebook

Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на активен линк към източника е незаконно.
Copyright © 2007 cvetq.info. Всички права запазени.
Theme by Xen