Декоративно-листни28 юни 2009

Сингониум - Syngonium podophyllum

Създадено от gradinar
неделя 28 юни 2009 - 14:17:59

15-SYNGONIO.jpg LyraEDISServlet.jpg syngonium-podophyllum.jpg syngoniumpodophyllum1.JPG Syngonium_podophyllum_BGBO_ja2.jpg

15-syngonio.jpgНаименованието на рода идва от лат. Syn - обединен, споен и gone - семе-пъпка. Това са 33 вида вечнозелен, и тревисти лиани, разпространени в Централна и Южна Америка. В родината си, в тропическите гори сингониумът расте като лиана, образуваща многобройни въздушни корени. Най-известни видове са S. auritum и S. podophyllum - растения, отглеждани в топли оранжерии, използвани за озеленяване на зимни градини и като непретенциозни стайни растения. У нас често го наричат цветето на щастието, в Америка популяреното му наименование е "AMERICAN EVERGREEN".

Сингониумът е сред най-популярните стайни растения. Неговата родина е Централна Америка - от Мексико до Панама. Също както спатифилиума и дифенбахията, които са от същото семейство обича топлина, влага и защита от преките слънчеви лъчи. Достига до 3 м дължина. Зрялото растение пуска от колената на стъблото въздушни корени. Там се образуват и листата - по едно на всеки възел. Те са доста едри, имат дълга дръжка и стреловидна или сърцевидна гладка петура. В цветарските магазини се продават и холандски хибриди, чиито листа като млади силно розовеят.

ВИДОВЕ:
Syngonium podophyllum – светло зелени листа със сърцевидна форма с дължина 7 – 13 см на дългио дръжки. Листото е разделено на 3 - 11 сегмента, които обикновено са срастнали. Има пъстри разновидности, които се различават по формата и окраската на листата.
Syngonium auritum – тъмно зелени листа и добре развити въздушни корени. Листа е разделен на 3 до 5 сегмента, с по – голям централен сегмент.
Syngonium wendlandii – тъмно зелени, триразделни листа на дълги дръжки. Централният сегмент е дълъг до 10 см , а страничните - до 15 см. Поверхността на листата е бархетна, а централната жилка – сребриста. Много удобно е за опора да се използва труба с мъх, по която сингониума сам се увива и достига височина 1,5 - 1,8 метра. Сингониума може да бъде отглеждан като каскадно растение. Сингониумът е забележителен с това, че формата на листата се променя с възрастта. Листата на младите растения са стреловидни, а по – старите имат листа с ясно отделени дялове, напомнящи звезди с неправилна форма.Температура:
Добре се чувства и расте в топли помещения с температура 18-20°C, а през зимата – не по ниска от 16°C

Осветление:
Ярка, разсеяна светлина, задължително предпазване от преките слънчеви лъчи особено през лятото.Сингониумът с тъмно зелени листа понася по – сенчести места, а пъстролистният е по – светлолюбив. През зимата е добре да го приближавате към прозореца, защото при недостатъчна светлина листата започват да губят окраската си.

Поливане:
Обилно през пролетта и лятото, умерено през зимата. Почвата не трябва да пресъхва, или да бъде прекалено мокра.

Торене:
От март до август торене през две седмици с комплексни торове за листно – декоративни растения. Ако липсват хранителни вещества младите листа избледняват.

Влажност на въздуха:
Обича влажен въздух – пръскайте често.

Пресаждане:
През пролетта на всеки две години. Почва - 1 част листовка, 1 част торф, 1 част прегорял тор, 1 част пясък

Място:
Подходящи за отглеждане както в декоративни големи сакции, така и в сандъче. Когато се отглежда навън, растението цъфти през пролетта. Понякога цъфтят и в сандъче, но ако условията за отглеждане са добри.

Размножаване:
Размножава се чрез резници.

ПРОБЛЕМИ:
Сухи, кафяви краища на листата – прекалено сух въздух.
Листата са бледи и без блясък – висока влажност на въздуха или прекалено поливане.
Новите листа са по – малки от старите – недостатъчна осветеност или липса на хранителни вещества в почвата.
Пъстролистните сингониуми губят окраската си и стават зелени – малко светлина.

ВРЕДИТЕЛИ:
Листни въшки и акари.

Изменчивостта на сингониума е свързана с промяната на формата и цвета на листата му с възрастта. Листата се управляват от Меркурий - господар на разума, планета на мисълта, словото и общуването, а стъблата се управляват от Сатурн, планетата, определяща силата на характера. Променливият сингониум помага на човека да преодолее комплекси, свързани с общуването и образованието, и в резултат на това да укрепи своя характер.
Сингониумът е за тези, които страдат от своите навици, коите през целия си живот се ръководят от веднъж получените знания и не искат или се страхуват да разширяват своя кръгозор. Променливият сингониум помага на човека да не изостане в развитието си, да не се спира на това, което има. Той е добър помощник при обучението, ускорява процеса на усвояването на информация и знания. Сингониумът е много подходящо растение за скептиците, помага им да преодолеят скептицизма си и да приемат нещо по-ново. Полезно е да расте сингониум в кабинета на учени, изследователи, учители - на всички, които работят с информация, знания, образование. Благодарение на това растение се повишава скоростта на мисълта, човек по-бързо синтезира в ума си новите знания.

Променливият Меркурий е подарил на растението способността да адаптира човека към различни обстоятелства, в които му се налага да общува. Сингониумът учи човека да се чувства на ниво с различни събеседници, в различна обстановка. Сингониумът развива в човека талант за общуване, помагайки му да бъде неуязвим в разговора, което е особено полезно, ако човек има някакви комплекси в тази сфера.

Виещото се стъбло на сингониума при по-възрастните растения е подчинен на Сатурн, но строгата планета в това растение се е сляла с въздушната стихия и е станала по-лека. Този лек Сатурн е подарил на растението способността да облекчава тежките характери. Сатурн може да даде на човека принципност, да го държи на строги позиции, но лекият Сатурн на сингониума ще помогне на човека да стане по-гъвкав, избирайки позицията си. Ако сред вашите познати има някой, който за нищо на света не отстъпва от своите принципи, дори ако обстоятелствата изискват това, подарете му сингониум.

Стъблата и дръжките на листата на сингониума са сочни, наситени с влага, което е свързано с водната стихия и емоционалността на човека. Но сингониумът е виеща се лиана, затова може да се каже, че неговите емоции са в движение, стремят се към нещо. Сингониумът е подходящ за онези, които дълго не могат да се избавят от някакви свои усещания, за емоционални хора, впечатлителни натури. Сингониумът им помага да вървят напред, да не се спират на старите си преживявания и приятни усещания. Сингониумът не лишава човека от емоционалност и впечатлителност, а го учи да живее с новите впечатления, прогонва натрапчивите усещания.


Коментарисъздай pdf с тази новина  изглед за печат

Автор: Михаил Петров
Преглеждания: 14318
Прочетено: 10914 пъти
Коментари чрез Facebook

Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на активен линк към източника е незаконно.
Copyright © 2007 cvetq.info. Всички права запазени.
Theme by Xen