Декоративно-листни21 февруари 2010

Дизиготека - Dizygotheca elegantissima

Създадено от gradinar
неделя 21 февруари 2010 - 21:47:31

Dizygotheca.JPG Dizygotheca1.JPG Dizygotheca2.JPG Dizygotheca3.JPG Dizygotheca4.JPG

Това са изящната дизиготека (Dizygotheca elegantissima) и дизиготеката на Вейтч (Dizygotheca veitchii). Представляват вечнозелени невисоки дървета с ажурни листа. В стая може да достигнат до 150 см. Различават се по листата си. При изящната дизиготека листата са по-разперени, на по-дълги дръжки и листният им ръб е назъбен. При дизиготеката на Вейтч листата са по-компактни и листният им ръб е вълнист. При първия вид медно-червеникавите листа с времето стават тъмнозелени. В стайни условия цъфтят рядко с дребни цветчета, събрани във връхни чадъровидни съцветия. Има създадени и пъстролистни сортове.

В родината си – Австралия и Нова Зеландия, расте в условията на постоянно прохладно лято с редовни дъждове и наситен с морска влага въздух.Както всички представители на Аралиевите и това растение цъфти с дребни и невзрачни цветове, а при нашите условия даже и съвсем не цъфти. Това обаче с пълна сила се компенсира от неоспоримата красота на листата.


Семейство (род): Аралиеви (Araliaceae)
Вид: Стайно Листно-декоративно Многогодишно
Изложение: Частично слънце/полусянка
Min t°: 16 Max t°: 20
Поливане: Умерена нужда от вода

Отглеждане:

Място:
Дизиготеките не понасят директното слънчево огряване, особено през лятото. Най-добре се чувстват далече от прозореца в светла стая. Не бива да са поставени близо до работещи отоплителни тела, а също да бъдат подложени на въздушни течения. И едното, и другото ще доведат до опадането на голямо количество листа, което се отразява не само на декоративността, но и на здравето на растението.

Температура:
Температурата в помещението през зимата не бива да е под 16 градуса, но не трябва и да прехвърля много 20 градуса.

Поливане:
Почвената влага трябва да бъде умерена, не се полива, докато горният почвен слой не е изсъхнал, но забавянето също не е полезно.

Пресаждане:
Дизиготеките се пресаждат веднъж на две години. Това става през пролетта. Подходяща почвена смес е от 2 части градинска пръст, 1 част листовка и 1 част пясък. Съдовете, в които ще настаним растенията, трябва да са добре дренирани.За доброто развитие на дизиготеките е задължителна високата въздушна влажност. Най-лесно това се постига , като саксията заедно с подложката се постави в широк съд, пълен с вода, върху островче от красиви камъни. Това ще внесе и допълнителен декоративен елемент в интериора.

Размножаване:
Размножението става с резници. Те се отрязват с остър нож и се засаждат на дълбочина до първия лист. Добре е саксията да се постави в полиетиленов плик на топло място. Така вкореняването е по-сигурно.

Подхранване:
През пролетта и лятото е добре да се подхранва веднъж седмично с минерални или органични торове.

Болести и вредители:
Трябва да се следи и за евентуална поява на щитоносни въшки и червени акари.

Проблеми:
- Опадането на най-долните листа е свидетелство за недостатъчно светлина, особено през зимата;
- От прякото слънце може да се опърлят листата;
- Ако растението бавно нараства и листата му са малки, това е признак за недостиг на хранителни вещества, защото дълго време не е било пресаждано и подхранвано;
- Листата на дизиготеката може да опадат, ако в помещението е хладно, имало е резки промени в температурите или е била засушена много почвата.

Мнение от форума


Коментарисъздай pdf с тази новина  изглед за печат

Автор: Михаил Петров
Преглеждания: 1908
Прочетено: 10848 пъти
Коментари чрез Facebook

Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на активен линк към източника е незаконно.
Copyright © 2007 cvetq.info. Всички права запазени.
Theme by Xen