Орхидеи и Бромелиеви21 юни 2009

Ехмея - Aechmea

Създадено от gradinar
неделя 21 юни 2009 - 13:24:30

Aechmea.jpg Aechmea1.jpg Aechmea2.jpg AechmeaFreiderike.jpg aechmea_distichantha_schlumbergeri.jpg Aechmea_gamosepala.JPG Aechmea_mexicana01.jpg

aechmea_distichantha_schlumbergeri.jpgСемейство: Ананасови - Bromeliaceae

Произход: Средна и Южна Америка, Антилските острови

Ехмеята (Aechmea) е цвете - типичен представител на големия род Бромелиеви. Произхожда от субтропиците на Мексико, Аржентина и Бразилия, от места с ясно изразен сух сезон. Родът обединява около 150 вида, повечето от които са епифити – растат върху дърво-гостоприемник, но не паразитират, а се хранят самостоятелно чрез корените си. Дългите й твърди листа са събрани в розетка, при което така плътно прилепват едно към друго, че образуват водонепроницаема "чаша". В природата в чашата се събира вода, с която растението живее в периода без валежи. С времето във водата попадат части от листа и клонки от околните растения, както и дребни насекоми. Така се получават "висящи" водоеми, които стават дом на различни растения и животинки.

Цъфти на втората и третата година в периода от май до октомври. Цветът е съставен от голям брой розови брахтеи с бодливи ръбчета. След цъфтежа обаче растението умира.

Това обикновено се случва на 3-4-та година от засаждането им в саксия. Тогава от центъра й на висок цветонос се появява ефектно съцветие. Самите цветчета са малки и невзрачни, но са обвити от ярки прицветници, на които се дължи привлекателноста на цъфтящата ехмея. Цъфтежът продължава няколко месеца. Цветът на растението има гроздовидна форма и е заобиколен с трицветници, осеяни с бодливи ръбчета. Цъфти в розово-цикламено и жълто-оранжево, а самото съцветие се запазва свежо от няколко месеца до половин година. За да удължим красотата на съцветието, трябва да отстраняваме прецъфтелите цветове.

След цъфтежа растението-майка умира постепенно. Пълният жизнен цикъл може да продължава много години, през които ефектните листа ще продължат да ни радват.Някои видове:
Aechmea fasciata – достига до 50 см височина. Листата са сиво-зелени с напречни сребристи петна, с бодлива повърхност и върхове. Съцветието се появява през лятото. То е конично и достига 15 см дължина. Съставено е от голям брой розови брахтеи с бодливи ръбчета. От пазвите им периодично излизат тръбести цветчета, които първоначално са сини, а по-късно порозовяват. При добри условия съцветието може да се запази до половин година.

Aechmea fulgens discolor – листата са лилави от долната страна, цветовете са ярко червени и са последвани от дълготрайни плодове

Aechmea chantinii – по-едра, с по-ярък и разтворен цвят

Aechmea caudata – с разклонени "глави" от жълти цветове

Aechmea servitensis – с ярко зелени, по-тънки и по-нежни листа, по периферията и на върховете с малки бодли. Съцветията са метловидни – жълти, розови, червени. Заради по-нежните си листа тази ехмея трябва да се пази напълно от преки слънчеви лъчи.

Място за отглеждане:

Подходящо е за просторни помещения. Растението обича топло и слънчево място. По възможност го дръжте на открито през лятото, а есента го вкарвайте в помещение. Отглежда се при умерена температура, но не по-ниска от 10 С* през зимата. Силните температурни колебания трябва да се избягват.

Поливане:
Трябва да се полива с филтрирана вода, иначе по листата ще се появят бели петна. През лятото често пръскайте растението с топла вода, за да му осигурите нужната влажност на въздуха.

Подхранване:
По време на растежа подхранвайте всяка седмица с течна тор. Прецъфтелите цветове се отстраняват. В периода на растеж се нуждае от редовно захранване и обилно поливане, през зимата по-умерено поливане.

Температура:
Температурата, при която се чувстват най-добре, е умерената. През зимата обаче не трябва да е по-ниска от 10 градуса. Бромелиевите с твърди листа могат да се оставят на пълно слънце, като се предпазват само от обедното. Растенията с меки листа не понасят изобщо преките слънчеви лъчи.

Торене:
По време на цъфтежа – от май до октомври – на 2 седмици. Може от време на време да се пръска с тор. Използва се тор за бромелии или тор за стайни растения, като дозата е ½ от препоръчваната за другите растения.


Пресаждане:
Не е необходимо. Новите розетки се засаждат в лека рохкава пръст, а най-добре – в специална пръст за бромелии.


Размножаване:
Размножава се с резници през лятото, а семената, посадени напролет, при температури около 20 С* бързо поникват.
Най-лесният способ за размножение на ехмеята е отделянето на дъщерните розетки. При нашите климатични условия най-подходящото време е от февруари до април. Местата на отрязването се посипват със счукани дървени въглища или с медицинска сяра, за да не загният. Розетките се засаждат плитко в малки саксийки, напълнени с лека почвена смес от торф, иглолистна листовка и пясък. Захлупват се с буркан за поддържане на висока въздушна влажност и при стайни условия се вкореняват за около 2 месеца.
Особено красиво ще изглеждат младите ехмеи, ако ги подредим в обща кошница или ги комбинираме с други бромелии в "бромелиево дърво".

Опасности:
- Резки температурни колебания;
- Ярко обедно слънце.

Вредители:
- Листни въшки – по горната страна на листата. Поразените листа пожълтяват и умират.
- Бромелиева щитоносна въшка – и от двете страни на листата. Поразените листа пожълтяват и умират.
- Памуклийка – растението спира растежа си, листата жълтеят и умират. Наличието и е предпоставка за гъбични заболявания.
- Акар – и от двете страни на листата. По поразените листа се появяват паяжини, листата пожълтяват и умират.

Когато се налага третиране на растението с препарати срещу вредители, трябва да се внимава препаратът да не остане в розетката.


Коментарисъздай pdf с тази новина  изглед за печат

Автор: Михаил Петров
Преглеждания: 16167
Прочетено: 16116 пъти
Коментари чрез Facebook

Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на активен линк към източника е незаконно.
Copyright © 2007 cvetq.info. Всички права запазени.
Theme by Xen