Орхидеи и Бромелиеви21 юни 2009

Ехмея - Aechmea

Създадено от gradinar
неделя 21 юни 2009 - 13:24:30

Aechmea.jpg Aechmea1.jpg Aechmea2.jpg AechmeaFreiderike.jpg aechmea_distichantha_schlumbergeri.jpg Aechmea_gamosepala.JPG Aechmea_mexicana01.jpg

aechmea_distichantha_schlumbergeri.jpgСемейство: Ананасови - Bromeliaceae

Произход: Средна и Южна Америка, Антилските острови

Ехмеята (Aechmea) е цвете - типичен представител на големия род Бромелиеви. Произхожда от субтропиците на Мексико, Аржентина и Бразилия, от места с ясно изразен сух сезон. Родът обединява около 150 вида, повечето от които са епифити – растат върху дърво-гостоприемник, но не паразитират, а се хранят самостоятелно чрез корените си. Дългите й твърди листа са събрани в розетка, при което така плътно прилепват едно към друго, че образуват водонепроницаема "чаша". В природата в чашата се събира вода, с която растението живее в периода без валежи. С времето във водата попадат части от листа и клонки от околните растения, както и дребни насекоми. Така се получават "висящи" водоеми, които стават дом на различни растения и животинки.

Цъфти на втората и третата година в периода от май до октомври. Цветът е съставен от голям брой розови брахтеи с бодливи ръбчета. След цъфтежа обаче растението умира.

Това обикновено се случва на 3-4-та година от засаждането им в саксия. Тогава от центъра й на висок цветонос се появява ефектно съцветие. Самите цветчета са малки и невзрачни, но са обвити от ярки прицветници, на които се дължи привлекателноста на цъфтящата ехмея. Цъфтежът продължава няколко месеца. Цветът на растението има гроздовидна форма и е заобиколен с трицветници, осеяни с бодливи ръбчета. Цъфти в розово-цикламено и жълто-оранжево, а самото съцветие се запазва свежо от няколко месеца до половин година. За да удължим красотата на съцветието, трябва да отстраняваме прецъфтелите цветове.

След цъфтежа растението-майка умира постепенно. Пълният жизнен цикъл може да продължава много години, през които ефектните листа ще продължат да ни радват.

Коментари Виж ощеLAN_NEWS_24  изглед за печат

Автор: Михаил Петров
Преглеждания: 1946
Прочетено: 17525 пъти
Коментари чрез Facebook

Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на активен линк към източника е незаконно.
Copyright © 2007 cvetq.info. Всички права запазени.
Theme by Xen