Папратови21 май 2009

Адиантум (Венерини коси) - Adiantum capillus-veneris

Създадено от gradinar
четвъртък 21 май 2009 - 15:11:24

343_4399.jpg Adiantum_capillus-veneris_fronds.jpg Adiantum_capillus.jpg Adiantum_capillus1.jpg Adiantum_capillus4.JPG Adiantum_capillus_veneris(LR).jpg capillus-veneris-1a.jpg Adiantum_capillus2.jpg

adiantum_capillus.jpgОтдел Папратови - Pteridophyta
Клас Polypodiopsida
Разред Schizaeales
Семейство Adiantaceae - Адиантови
Подсемейство Adiantoideae
Род Adiantum

Adiantum-една от най обичаните папрати с над 200 вида,някои от които са студоустйчиви и растат на открито.Всеобщ любимец е видът капилус-венерис наричан у нас венерин или богородичен косъм.Има пълзящи стъбла,от които излизат изящни перести листа върху нежни черни дръжки.Всички надземни части са покрити с невидим восъчен налип и по този начин по тях не се задържа вода.Оттук и названието на растението,тъй като адиантум означава ненамокряем.

Адиантумите не обичат ярката слънчева светлина. Предпочитат полусянката. Тези папрати не понасят сланите и острия студен вятър. Чувстват се зле в запрашени, пропити с цигарен дим помещения. Оптималната температура за адиантумите е 15°С-20°С. Ако е по-топло, листата им стават бледи, жълтеят, съхнат и се чупят.


Поливайте с мека вода, като внимавате корените да не остават сухи. Зимните поливки са по-редки, но не бива да се допуска пресъхване. Влажността на въздуха в помещението трябва да бъде повишена, особено през лятото. Налага се пръскане с пулверизатор поне два пъти на ден. Така освен повишаване влажността на въздуха се поддържа и чистотата на листата. През лятото адиантума може да се подхранва с течен тор на всеки две седмици. Разделете корените.

Папратите се разсаждат през пролетта. Почвената смес трябва да бъде от две части торф, една част горска почва и пясък. Внимателно разделете разрастналите се корени на адиантума, а заедно с тях и надземната част. Кореновата шийка не трябва да се заравя, тъй като това може да доведе до загниване на младите листа. Размножават се  чрез спори,  но това е доста трудоемък процес.

Видове:
- Adiantum capillus–veneris –  класическите Венерини коси със светлозелени листа,  разположени по черни гъвкави дръжки с дължина до 30 см.
- Adiantum polifilum – е най-едрия вид с големи корени и стъбла с дължина около метър, а неговите черни твърди дръжки са покрити със симетрични малки листенца.
- Adiantum raddiantum – има черни стъбла и многочислени светлозелени листа.

Отглеждане:
Светлина: Светло, непряка слънчева светлина!

Температура: Топло, но не горещо! Лятото – оптимална to – 20o - 25oС; зимата – минимална to – 10oС.

Поливане: Обилно, зимата се намалява малко – с мека вода със стайна температура

Пръскане: Обилно и често.

Влажност: Висока въздушна влажност! Да се държи върху подложка с мокри камъчета! Подходящо е и отглеждане в терариум.

Торене: Пролет, лято, есен – веднъж в месеца – с доза, двойно по-разредена от предписаното на опаковката

Пресаждане: Всяка година – април / май – по-големите растения. Добър дренаж.

Размножаване: Папратите се разсаждат през пролетта в почвена смес трябва от 2 части торф, 1 част пясък. Рамножавантео става чрез разделяне на коренищата. Трябва да се внимава кореновата шийка да не се заравя, тъй като това може да доведе до загниване на младите листа.

Проблеми:
- Ако листата жълтеят, появяват се кафяви петна, причината може да е прекалено висока температура – над 25оС, нередовно или недостатъчно поливане;
- Ако листата жълтеят и растението не расте – ниска въздушна влажност;
- Ако листата са бледи, полупрозрачни, вяли – прекалено силна слънчева светлина;
- Ако краищата на листата жълтеят или изсъхват, растението не расте или расте лошо – недостатъчно подхранване, прекалено малка или прекалено голяма саксия;
- Ако листата жълтеят, кафенеят, сбръчкват се, и опадват – прекалено ниска температура, хладно течение, поливане със студена, твърда или хлорирана вода.

Ако се появи някой от горните проблеми, растението се подрязва почти до основата и започва обилно пръскане – ще поникнат нови клонки.

Вредители:
- Акари;
- Листни въшки;
- Дъждовни червеи – проверява се, дали ги има, като саксията се накисва в разтвор от калиев перманганат. Ако има червеи, те ще излязат през дренажните отвори или ще се покажат на повърхността на пръстта.

Болести:
- Сиво гниене – гъбично заболяване – появяват се черни петна по
листата – при ниски температури и преполиване.

За съжаление, адиантумът не понася пръскане с химически средства. Ако това е особено наложително, след като се напръска растението, изчаква се да засъхне и се облива добре с топла вода.

Адиантумът е най-чувствителен към поливането. Ако пропуснете да го полеете, растението веднага реагира като върховете на клонките и листата засъхват. А ако поливате прекалено, то адиантумът рано или късно ще загине. Най-негативно реагира на застоялата вода в почвата.Коментарисъздай pdf с тази новина  изглед за печат

Автор: Михаил Петров
Преглеждания: 4283
Прочетено: 11226 пъти
Коментари чрез Facebook

Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на активен линк към източника е незаконно.
Copyright © 2007 cvetq.info. Всички права запазени.
Theme by Xen