Папратови21 май 2009

Адиантум (Венерини коси) - Adiantum capillus-veneris

Създадено от gradinar
четвъртък 21 май 2009 - 15:11:24

343_4399.jpg Adiantum_capillus-veneris_fronds.jpg Adiantum_capillus.jpg Adiantum_capillus1.jpg Adiantum_capillus4.JPG Adiantum_capillus_veneris(LR).jpg capillus-veneris-1a.jpg Adiantum_capillus2.jpg

adiantum_capillus.jpgОтдел Папратови - Pteridophyta
Клас Polypodiopsida
Разред Schizaeales
Семейство Adiantaceae - Адиантови
Подсемейство Adiantoideae
Род Adiantum

Adiantum-една от най обичаните папрати с над 200 вида,някои от които са студоустйчиви и растат на открито.Всеобщ любимец е видът капилус-венерис наричан у нас венерин или богородичен косъм.Има пълзящи стъбла,от които излизат изящни перести листа върху нежни черни дръжки.Всички надземни части са покрити с невидим восъчен налип и по този начин по тях не се задържа вода.Оттук и названието на растението,тъй като адиантум означава ненамокряем.

Адиантумите не обичат ярката слънчева светлина. Предпочитат полусянката. Тези папрати не понасят сланите и острия студен вятър. Чувстват се зле в запрашени, пропити с цигарен дим помещения. Оптималната температура за адиантумите е 15°С-20°С. Ако е по-топло, листата им стават бледи, жълтеят, съхнат и се чупят.
Коментари Виж ощеLAN_NEWS_24  изглед за печат

Автор: Михаил Петров
Преглеждания: 1919
Прочетено: 10610 пъти
Коментари чрез Facebook

Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на активен линк към източника е незаконно.
Copyright © 2007 cvetq.info. Всички права запазени.
Theme by Xen