Декоративно-цъфтящи06 май 2009

Колумнея - Columnea

Създадено от gradinar
сряда 06 май 2009 - 21:10:42

Blume_Columnea.jpg ColumneaApollo1.jpg ColumneaCarnival.jpg Columnea_argutaFlowers.jpg columnea_early_bird001.jpg Columnea_minor_myhr_myhr.jpg

columneacarnival.jpgСемейство Геснериеви (Gesneriaceae)

Колумнеята произхожда от тропическите райони на Южна и Северна Америка. Едно красиво ампелно, сравнително трудно за отглеждане растение, грижите за което са се превърнали в истинско предизвикателство за запалените любители. Като правило по-трудни за отглеждане са видовете с мъхести листа.

В природни условия растенията често са епифити, което означава, че растат, прикрепени към стволовете на дървета или към сухи стволове, използвайки ги за опора, без същевременно да се хранят от тях. Известни са около 200 вида колумнеи, най-популярните от които са С. gloriosa, С. microphylla, C. oxyphylla, С. linearis.

Особено красиви са пъстролистните колумнеи, като C. hirta "Light Prince", които дори когато не цъфтят впечатляват със своята декоративност.

Колумнеята е капризна. Тя се нуждае от температура 18-220С и повишена влажност на въздуха. За да цъфти обилно, трябва да има и добро осветление и защита от преките слънчеви лъчи, затова я сложете на северозападен или североизточен прозорец. Растението не понася преместване и резки колебания в температурата. В периода на относителен покой, през декември-януари, когато се залагат цветните пъпки, в продължение на три седмици растението трябва да се държи на по-хладно 12-140С. За тази цел може да поставите саксията близо до прозореца или балконската врата, но обезателно скрита от течение.Местоположение: Препоръчително е колумнeята да се отглежда на светло, предпазено от преките слънчеви лъчи място, което означава, че лятото задължително трябва да я засенчвате. Обича високата въздушна влажност, която можете да й осигурите с подложка от мокри камъчета или керамзит. Избягвайте директното пръскане, особено при видовете с мъхести листа, защото то може да доведе до оголване на стеблото, а съчетано с обилно поливане и до загуба на цялото растение.
Препоръчва се разполагане на растението на източно или западно изложение. Местоположението на колумнеята не бива често да се сменя. То трябва добре да е съобразено с изискванията й за влажност на въздуха, светлина и температура.

Поливане, торене и цъфтеж: Една от тайните на успеха при отглеждането на колумнеята е свързана със стриктно спазване на някои правила за поливането й. Много важно е растението да се полива отгоре с мека, престояла поне 12 часа, темперирана на стайна температура вода. Полива се при напълно засъхване на горния слой почва, като трябва да се избягват както системното преполиване, така и дългото засушаване. И двете са особено опасни, но по-сигурно е, че ще загубите растението от преполиване. Сигурен признак за това, че не сте успели да уцелите "златната среда" за водния режим на колумнеята е грозното оголване на стъбълцата на растението, което чувствително намалява неговата декоративност.
Добре е колумнеята да се тори веднъж на всеки 7 – 10 дни с комплексни минерални торове.
Колумнеята цъфти с тръбести мъхести червени, жълти, оранжеви и розови цветчета. Растението започва да цъфти 1 до 2 месеца след периода, през който сте му осигурили покой, а най-обилно – в края на зимата, началото на пролетта. Някои видове при подходящи условия могат да цъфтят няколко пъти в годината. Цветовете се появяват по цялото продължение на стъблата, които след прецъфтяването трябва да се съкратят наполовина. Редовното пензиране също допринася за подобряване вида на растението и го прави по-пищно.

Размножаване:
Тъй като с годините колумнеята губи своята декоративност, препоръчително е на всеки 2 години растението да се пресажда, а на всеки 4, 5 години - да се обновява. Пресаждането трябва да се прави след прецъфтяване на растението, като най – подходящо е това да става през пролетта, началото на лятото.

Вредители: Най-често колумнеите биват поразявани от белокрилки и акари.

Декоративните достойнства на колумнеята не са за подценяване. Тя притежава тънки, изящни, ниско падащи стъбла с дребни листенца. У едни видове - големи и блестящи, при други добре опушени и матови. Възрастните, добре развити растения с масивни гъстооблистени висящи стъбла израстват до 1 м и създават впечатление за жив зелен водопад.
Ярка екзотика
Цветовете на колумнеята се състоят от дребни назъбени чашки и дълги тръбовидни венчета. Устремените към върха цветчета и тяхната ярка окраска дали основание англичаните да сравняват колумнеята със златна рибка, скачаща по водата.
Огнени фойерверки
Листата на колумнеята винаги се обръщат към светлината, а цветовете нагоре - към върха. Ярки оранжево-червени, блестящи, покриват стъблата по цялата дължина, украсявайки зеления водопад с огнени фойерверки.


Коментарисъздай pdf с тази новина  изглед за печат

Автор: Михаил Петров
Преглеждания: 9128
Прочетено: 7281 пъти
Коментари чрез Facebook

Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на активен линк към източника е незаконно.
Copyright © 2007 cvetq.info. Всички права запазени.
Theme by Xen