Декоративно-цъфтящи06 май 2009

Колумнея - Columnea

Създадено от gradinar
сряда 06 май 2009 - 21:10:42

Blume_Columnea.jpg ColumneaApollo1.jpg ColumneaCarnival.jpg Columnea_argutaFlowers.jpg columnea_early_bird001.jpg Columnea_minor_myhr_myhr.jpg

columneacarnival.jpgСемейство Геснериеви (Gesneriaceae)

Колумнеята произхожда от тропическите райони на Южна и Северна Америка. Едно красиво ампелно, сравнително трудно за отглеждане растение, грижите за което са се превърнали в истинско предизвикателство за запалените любители. Като правило по-трудни за отглеждане са видовете с мъхести листа.

В природни условия растенията често са епифити, което означава, че растат, прикрепени към стволовете на дървета или към сухи стволове, използвайки ги за опора, без същевременно да се хранят от тях. Известни са около 200 вида колумнеи, най-популярните от които са С. gloriosa, С. microphylla, C. oxyphylla, С. linearis.

Особено красиви са пъстролистните колумнеи, като C. hirta "Light Prince", които дори когато не цъфтят впечатляват със своята декоративност.

Колумнеята е капризна. Тя се нуждае от температура 18-220С и повишена влажност на въздуха. За да цъфти обилно, трябва да има и добро осветление и защита от преките слънчеви лъчи, затова я сложете на северозападен или североизточен прозорец. Растението не понася преместване и резки колебания в температурата. В периода на относителен покой, през декември-януари, когато се залагат цветните пъпки, в продължение на три седмици растението трябва да се държи на по-хладно 12-140С. За тази цел може да поставите саксията близо до прозореца или балконската врата, но обезателно скрита от течение.

Коментари Виж ощеLAN_NEWS_24  изглед за печат

Автор: Михаил Петров
Преглеждания: 1182
Прочетено: 7282 пъти
Коментари чрез Facebook

Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на активен линк към източника е незаконно.
Copyright © 2007 cvetq.info. Всички права запазени.
Theme by Xen