Плодове и зеленчуци28 март 2009

Указания за засаждане на боровинкови храсти

Създадено от gradinar
събота 28 март 2009 - 16:03:15

borovinki.jpgВисоката боровинка е интересна пруди всичко с много едри, касиви и вкусни плодове, а също така висока и редовна продуктивност. Средният добив от един храст е 3-5 кг, а максималният 7-10 кг. Освен това, храстите се отличават с висока декоративна стойност през цялата година: през пролетта по време на цъфтеж; лятото с узрялите плодове; есен, когато всички листа от зелени се оцветяват в огнено червено.

Избор на място и подготовка на почвата.
Боровинката е светлолюбива култура. Желателно е да подберете място, където растенията ще се огравят през целия ден от слънцето. Възможно е частично засенчване. При засаждане на боровинковите растения трябва да се избират места, които имат pH на почвата между 4,5 и 5,5. Оптимално е такова място, където преди не е имало културни растения. Подходящи са ливади и пасища, които не са били използване за земеделие. Места, които са много ниско разположени трябва да се избягват или добре да се дренират, тъй като има опастност от задържане на влага.

При невъзможност да се изпълнят ровове /60-80 см широки/ или дупки /60-60 см/ широки и не по-дълбоки от 40 см. Да се напълнят с кисел материал /борови иглички, натрошени, борови кори, торф, угнили борови стърготини, листа, пясък и др/ в който ще се засадят растенията. Към приготвената смеска може да рпибавите 15-20 гр комбиниран тор NPK.


Насипване: На неподходящата почва се правят насипи с височина около 80 см от горепосочения материал и растенията се садят в него.

Препоръчително е да се направи мулч около розетката на храстите с дебелина 5-7 см, който задържа влагата, подтиска растежа на плевелите и подобрява структурата на почвата.

Рязането при боровинките се практикува след втората година, като се отстраняват легнали върху земята клони. Чак след четвъртата година може да се направи просветляване на короната.

За опрашването са необходими пчели и други пчелоподобни насекоми. Предлаганите сортове са самоопрашващи се, но вятърът не е достатъчен за опрашването на всички цветове.
Стопаните трябва да знаят, че птиците много харесват плодовете на боровинката и често причиняват значителни щети. Възможно е да изкълват всички плодове още в начално оцветяване. Като предпазна мярка може да се използва защитна мрежа, която да се постави при започнало оцветяване на плодовете.

Боровинките не само са много вкусни, но са и много полезни. Научно е доказано, че са нискокалоричен плод с изчистващо /антиоксидантно/ действие, подходящи за различни диети.

Дуке
1. Растеж: 1,20 – 1,60 м, широк растеж. Изисква силно рязане, иначе е склонен към слаб растеж, бързо застаряване на дървесината.
2. Време на зреене: от 15 юни
3. Добив: редовно висок, 6-8 кг
4. Плодове:Големи, твърди плодове с хубав светлосин цвят (17 мм), следващите плодове малко по-малки. Много трайно качество на плодовете, равномерно узряване, затова максимум 3 бранета. Добър вкус, който при пълна зрялост става по-слаб. Силно прилепнал прашец.
5. Други: Цъфти относително късно и е подходящ за райони с често измръзване на цветовете. Както цветовете, така и дървесината са особено студоустойчиви. Изисква добре дренирани, топли почви. Чувствителен е към неподходящ pH.

Блюголд
1. Растеж: 1,60 – 2,00 м, вертикален растеж. Когато е отрупан с плодове, е склонен към огъване встрани и навън, малки изисквания към почвата.
2. Време на зреене: От 28 юни
3. Добив: редовно висок, 8 – 10 кг
4. Плодове: 16 мм, светлосини зърна с прашец, със здраво качество, открити, дълги гроздове.
5. Други: Отлична декоративна стойност, хубави зелени листа през лятото, огненочервено оцветяване през есента. Много здрав.

Елизабет
1. Растеж: 1,60 – 1,80 м. Формата наподобява овощни дървета на шпалир.
2. Време на зреене: от 15 юли
3. Добив: 4-6 кг
4. Плодове: големи, здрави, светлосини зърна (16 мм). Много ароматни.
5. Други: Добра декоративна стойност.

Elliott
1. Растеж: 1, 50 – 2,10 м
2. Време на зреене: От 6 август
3. Добив: 6- 8 кг
4. Плодове: Малки до средно големи зърна (11 мм). Здраво качество, средно син цвят. При пълна зрялост фин, мек аромат, но преди да са узрели 60% от плодовете е с кисел вкус.
5. Други: Много висока декоративна стойност, синъо-зелени листа и късен цъфтеж. Много здрав сорт.


Коментарисъздай pdf с тази новина  изглед за печат

Автор: Михаил Петров
Преглеждания: 11017
Прочетено: 12839 пъти
Коментари чрез Facebook

Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на активен линк към източника е незаконно.
Copyright © 2007 cvetq.info. Всички права запазени.
Theme by Xen