Орхидеи и Бромелиеви26 март 2009

Ванилия - Vanilla Planifolia

Създадено от gradinar
четвъртък 26 март 2009 - 07:08:48

Vanilla_Planifolia.jpg Vanilla_Planifolia1.jpg Vanilla_Planifolia2.jpg Vanilla_Planifolia3.jpg Vanilla_Planifolia4.jpg Vanilla_Planifolia5.jpg vanilla_planifolia_popup.jpg

vanilla_planifolia_popup.jpgСиноними : Vanilla Fragrans
Семейство: Салепови(Orchidaceae)

В природата ванилията се среща в Централна Америка и на Карибските острови, където израства частично от земята и частично като епифитно растение. Представлява многогодишна виеща се лиана със светлозелени листа достигаща до над 10 метра. Използва въдушните си корени за да се прикрепя по дърветата. Цветовете са оформени като фуния, вълнообразни по краищата и цвета им е от светло-жълт до светло-зелен с диаметър около 10 см, като на един цветонос са разположени по 8-10 цвята. Цветовете са с много кратък живот, по-малко от ден. Както цветовете така и семенните кутийки имат интензивен ванилов аромат.

В днешно време при комерсиално отглеждане ванилията се опрашва изкуствено като образува дълги семенни кутийки, които изсушени се продават като подправка. За да започне да дава плодове на ванилията са необходими между 1 и 2 години и дължина около 10-15 метра. От всички видове орхидеи, ванилията е единствения вид който има някаква хранителна стойност, като се използва в сладкарството и козметиката.


Маите и по-късно и Ацтеките са използвали ванилията за да ароматизират специална напитка направена от вода, какаови зърна и подправки: "chacau haa". Напитката която все още се употребява в Мексико, Гватемала и Белиз е доста често подправяна с чили, или с други подправки като пипер или канела. Може да се пие топла или студена, но при всички положения се разбива, така че да стане на пяна, която всъщност се смята за най-вкусната част. В Европа е донесена от испанския конкистадор Ернан Кортез.

Тази орхидея изисква доста топлина. Препоръчителни температури: Лято 25-32 C, Зима 20-27 C. Не позволявайте зимата температурата да падне под 20 C - това води до бърза смърт на растението. За да се развива добре трябва да има разлика от 4-5 C между дневната и нощната температура. Предпочита висока влажност на въздуха( не по-малко от 70% ).

Расте добре в почва от ситни кори на иглолистни и торф, но може да се отглежда добре и на универсални субстрати. Изисква постоянно влажна почва с кисела до неутрална реакция( pH 6.6-7.5 ). При отглеждане в домашни условия е добре да се използва овлажнител, както и саксията да се сложи върху по-голяма по площ подложка пълна с мокър керамзит, камъчета или друг инертен материал. Не позволявайте почвата да изсъхне между поливанията. Пресажда се на всеки 2-3 години. Обича много светлина но не и пряка от която листата покафеняват. Би се чувствало добре на прозорец с южно изложение. Колкото по-висока е температурата, толкова повече нарастват нуждите на растението от вода. Добре му се отразява и душ с топла вода (30-40 C). Тори се ежегодно на 2-3 седмици с половината от препоръчаната концентрация на тор специално за орхидеи.

Внимание: от високи концентрации на тор, корените може да почернеят и да изсъхнат. При оптималните си условия ванилията нараства с до метър за месец, а при домашно отглеждане нараства с до метър и половина за 6 месеца. Размножаването може да стане със семена или резници. По-лесен начин за домашни условия е с резници. Резника трябва да е около 10-20 см, след като се отреже се оставя на прохладно и сенчесто място за да си почине и леко да завехне за няколко дни, след което се засажда много плитко и се поставя на място с висока въздушна влажност и разсеяна светлина.

Специални благодарности на HobGoblin за чудесната статия!


Коментарисъздай pdf с тази новина  изглед за печат

Автор: Михаил Петров
Преглеждания: 9477
Прочетено: 14871 пъти
Коментари чрез Facebook

Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на активен линк към източника е незаконно.
Copyright © 2007 cvetq.info. Всички права запазени.
Theme by Xen