Орхидеи и Бромелиеви26 март 2009

Ванилия - Vanilla Planifolia

Създадено от gradinar
четвъртък 26 март 2009 - 07:08:48

Vanilla_Planifolia.jpg Vanilla_Planifolia1.jpg Vanilla_Planifolia2.jpg Vanilla_Planifolia3.jpg Vanilla_Planifolia4.jpg Vanilla_Planifolia5.jpg vanilla_planifolia_popup.jpg

vanilla_planifolia_popup.jpgСиноними : Vanilla Fragrans
Семейство: Салепови(Orchidaceae)

В природата ванилията се среща в Централна Америка и на Карибските острови, където израства частично от земята и частично като епифитно растение. Представлява многогодишна виеща се лиана със светлозелени листа достигаща до над 10 метра. Използва въдушните си корени за да се прикрепя по дърветата. Цветовете са оформени като фуния, вълнообразни по краищата и цвета им е от светло-жълт до светло-зелен с диаметър около 10 см, като на един цветонос са разположени по 8-10 цвята. Цветовете са с много кратък живот, по-малко от ден. Както цветовете така и семенните кутийки имат интензивен ванилов аромат.

В днешно време при комерсиално отглеждане ванилията се опрашва изкуствено като образува дълги семенни кутийки, които изсушени се продават като подправка. За да започне да дава плодове на ванилията са необходими между 1 и 2 години и дължина около 10-15 метра. От всички видове орхидеи, ванилията е единствения вид който има някаква хранителна стойност, като се използва в сладкарството и козметиката.
Коментари Виж ощеLAN_NEWS_24  изглед за печат

Автор: Михаил Петров
Преглеждания: 1296
Прочетено: 14863 пъти
Коментари чрез Facebook

Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на активен линк към източника е незаконно.
Copyright © 2007 cvetq.info. Всички права запазени.
Theme by Xen