Декоративно-листни16 януари 2009

Драцена - Dracaena - част 2

Създадено от gradinar
петък 16 януари 2009 - 21:16:50

02_StripedDracaena_closeup.jpg 1127092896_fc9d6dd9c5.jpg 350413950_7b8c1030f2.jpg Dracaena-marginata-tricolor.jpg dracaenareflexa.jpg
Dracaena_fragrans_massangeana.jpg Dracaena_fragrans_massangeana_close.jpg dracaena_reflexa.jpg Drac_Colorama.JPG Visoflora-dracaena-1213.jpg

dracaena1.jpgСемейство Драцена. Родина - тропическите райони на Африка и Азия, на Канарските острови.

Драцената е стайно цвете.

Ако решите да отглеждате драцена в апартамент трябва да бъде взето под внимание даденото място, поради факта, че има разнообразни видове драцена, най-вече различни по форма. Между тях са гигантската драцена и джуджето драцена, както и обичайните видове.

Като цяло драцената се отглежда лесно, но всичко зависи от вида.

Най-непретенциозни са видовете - Dracena okaymlennaya, дракон и Dracena Dracena Godsefa. За разлика от тях, на другите видове трябва да обръщате повече внимание.
Основни грижата за драцената включва почисването на прах от листата, подмладяване на старите растения, което става в периода от октомври до януари.


Ето описание на някой видове драцена:

dracaena_mar.jpgDracena okaymlennaya Драцена marginata - целогодишен, достига до 3 метра височина. Дължината на листата достига до 50 cm и ширина от около 1/2 см, гланцирана форма. Оцветяването и е най-вече в зелено, но в зависимост от класа, може да има жълти или червени ивици.
Това е един от най-често срещаните видове драцени. Видовете Драцена marginata са : marginata трицветно (в тесни червени и жълти ивици) и Драцена marginata colorama (с широка червена граница). Има и диви видове - със зелени листа и червеникаво-лилава лента на ръба.

dracaena_fra.jpgDracena dushistaya Драцена fragrans - е ярко зелени листа със сребриста-сива ивица по средата. Вирее във закрита среда и достига 2 метра височина. Това е един от най-добрите видове драцена. Издържа на зимни температури от 10 ° C.

dracaena_der.jpgDracena deremskaya Драцена deremensis - расте до 1,5 метра и повече. Дължината на листата достига до  50 cm и ширина от около 5 cm, гланцирана форми. Този сорт е с чисто зелени листа. Някои имат една или няколко бели или жълти райета.


dracaena_san.jpgDracena Сандер Драцена sanderiana – Достигат до 70-100 см височина. Листата са със сиво-зелена окраска, и достигат до 23 cm. Има е сорт с тъмно зелен кант.


dracaena_god.jpgDracena Godsefa Драцена godseffiana - е нехарактерен вид..Има овални листа, покрити с кремовидни петна. Расте до 60 cm във височина. Цветовете на по-младите са жълто-зелени, но като цяло окраската зависи от сорта.СЪВЕТИ И ГРИЖИ
Температура: Умерена, но не под 15 ° С
Осветление: За добър растеж и развитие се нуждае интензивна светлина. Ако лятото е стояла на слънчево място, зимата трябва да се премести близо до прозореца.
Поливане: Обилно през лятото, и умерено през зимата, но с оглед на температурата в стаята. Не трябва да има застояла водата в паничката или исъхнала почва.
Торене: По време на периода на растеж от април до август на всеки две седмици драцената трябва да се тори с торове за саксийни растения. Можете да използвате "Рейнбоу", "Идеал", "гигант" и др.
Влажност: Драцената е устойчива към сухия въздух, но изисква редовното пръскане на листата.
Пресаждане: пролетта на всеки две години. Корените на драцената се намират  в горния слой на почвата, така че може да направи голям дренаж.


Още за драценаКоментарисъздай pdf с тази новина  изглед за печат

Автор: Михаил Петров
Преглеждания: 83256
Прочетено: 37022 пъти
Коментари чрез Facebook

Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на активен линк към източника е незаконно.
Copyright © 2007 cvetq.info. Всички права запазени.
Theme by Xen